Karnitin, sporcular arasında fazlasıyla popüler olan bir takviyedir. Bir amino asitten türetilen karnitin, vücudun hemen hemen tüm hücrelerinde bulunur. Karnitinin iki fonksiyonu vardır. Karnitinin bir kısmı, uzun zincirli yağ asitlerini mitokondriye taşır. Enerji üretmek için orada yakılırlar veya oksitlenirler. Karnitinin diğer kısmı ise atık ve toksik bileşikleri mitokondriden uzaklaştırır ve bu da istenmeyen maddelerin birikmesini önler. Fakat karnitin ne işe yarar denildiğinde akla ilk gelen yağ yakıcı özelliği olmaktadır. Yağ asitlerini yakıt olarak kullanan iskelet ve kalp kaslarında yüksek konsantrasyonda karnitin bulunur. Üç farklı karnitin türü vardır:
Karnitin sağlayan besinler, esas olarak hayvansal ürünler, süt ürünleri ve kümes hayvanlarıdır. Kırmızı et en yüksek konsantrasyonda karnitin içeren besinlerden biridir. Karnitin içeriği yüksek yiyeceklerden en önemlileri şunlardır:
Diyetleri kırmızı et bakımından zengin olan yetişkinler günde ortalama 60 ila 180 mg karnitin tüketmektedir. Vegan bir diyet uygulayan kişiler ise normal olarak günde 10 ila 12 mg arasında bir karnitin alımı sağlar. Çalışmalar, vücudun diyetle alınan karnitininin yüzde 54 ila 86'sını kan dolaşımına aldığını, ancak ek olarak alındığında sadece yüzde 14 ila 18'ini alabildiğini göstermektedir.
İlginizi Çekebilecek Ürünler
Sığır eti karnitin açısından en zengin doğal kaynaklardan biridir ve yaklaşık 80 gramlık bir posiyonda 81 mg karnitin bulunmaktadır. Yağ ve kolesterol alımını sınırlamak için, her 80 gramlık porsiyonda 95 miligram veya daha az kolesterol, 4.5 gram veya daha az doymuş yağ ve 10 gramdan az yağ içeren mümkün olan en yağsız kesimleri tercih edin. Harvard Halk Sağlığı Okulu, haftada en az 80 gram kırmızı et yenmesini tavsiye etmektedir.
Bütün balıklar ve kabuklu deniz ürünleri bir miktar karnitin içerir, ancak morina balığı karnitin içeriği açısından en yüksek deniz ürünü olma özelliği taşımaktadır. 120 gram morina 4 ila 7 mg arasında karnitin almanızı sağlar. Özellikle Pasifik’ten olta ya da ağ ile tutulan morina balıkları çevre dostu bir şekilde toplanır ve düşük bir kirlenme riskine sahiptir. Fakat bu noktada belirtilmesi gereken önemli bir husus vardır; gebe kalmayı planlayan, hamile veya emziren kadınlar, morina balığı da dahil olmak üzere toplam deniz mahsulü tüketimini azaltmalıdırlar.
İlginizi Çekebilecek Ürünler
Tavuk göğsü yüksek oranda protein içerir. Düşük yağ oranı ve kolesterolün yanı sıra iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Tüm bunlara ek olarak iyi miktarda karnitin de içerir. 120 gramlık bir porsiyon pişmiş tavuk göğsü 3 ila 5 mg karnitin içerir. Tavuk göğsü alırken özellikle deri içermeyen göğüsleri tercih edin veya yemeden önce deriyi etten çıkarın. Ayrıca pişirirken çok az miktarda yağ ekleyebilirsiniz, fakat eklemek için özellikle çoklu doymamış bitkisel yağları kullanın. Eğer sodyum tüketimine bağlı endişeleriniz bulunuyorsa, tuzlu su çözeltisi ile güçlendirilmemiş tavuk göğsü tüketmemeniz gerekir. Bu tür tavuk göğsü her 120 gramda 400 miligramdan fazla sodyum içerebilmektedir. Tavuk göğsü satın alırken bu gibi noktalara dikkat etmenizde yarar bulunmaktadır.