99 TL 79 TL
109 TL
119 TL
521 TL 439 TL
555 TL 469 TL
640 TL 539 TL
153 TL 133 TL
153 TL 133 TL
323 TL 279 TL
323 TL 279 TL
287 TL 239 TL
253 TL 219 TL
283 TL 239 TL
263 TL 219 TL
244 TL 194 TL
L-Carnitine genellikle amino asit olarak kategorize edilirken, aslında teknik olarak amino asit değildir. Karnitin, B vitaminleriyle ilişkili olan ‘vitamin benzeri’ ile ‘amino asit benzeri’ nin bileşimi olarak nitelendirilir. İlk kez 1950'lerde araştırıldığındaysa, L-carnitine BT vitamini olarak adlandırılmıştır.
L-Carnitine karaciğer ve böbreklerde lizin ve metiyonin amino asitlerinden oluşmaktadır. Bununla birlikte, Carnitine vücutta öncelikle kaslarda olmak üzere beyin ve sperm gibi birçok yerde depolanmaktadır. Beslenme programlarında, L-Carnitine esas olarak etten ve hayvansal gıdalardan alınmaktadır. Ayrıca, avokado ve soya fasulyesi gibi gıdalardan da az miktarda L-Carnitine sağlanmaktadır; ama en iyi L-Carnitine kaynağı kırmızı ettir.
L-Karnitin’in iki çeşidi bulunmaktadır: D-Carnitine ve L-Carnitine. Carnitine, doğada bulunan ve biyolojik olarak aktif olan bir Karnitin çeşididir. Belgelerde, ismi L-Carnitine L-Tartrate ya da Propionyl-L-Cartine olarak da geçmektedir. Hepsi aynıdır ve aynı etkilere sahiptir. Öte yandan, D-Carnitine ise biyolojik olarak aktif olmayan ve supplement olarak kullanılmayan bir L-Karnitin çeşididir.
L-Carnitine’in vücudumuzda oynadığı en önemli rol, hücrelerimizde enerji üretiminden sorumlu olan mitokondrilere yağ transferine yardımcı oluyor olmasıdır. Yani, L-Carnitine sayesinde yağlar enerji üretiminde yakıt olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca, L-Carnitine görevini siz egzersiz yaparken de dinlenirken de yapmaktadır; ama yapılan araştırmalar L-Carnitine’nin özellikle yoğun egzersizler boyunca daha etkili olduğunu göstermiştir.
Uygun L-Carnitine olmadan, birçok besinsel yağ mitokondri içine giremez ve yakılamaz. L-Carnitine yetersizliği olan insanlar için bu durum ciddi bir medikal sorundur. Carnitine eksikliği; kas zayıflamasına, bodur büyümeye, karaciğer büyümesine ve birçok diğer sağlık problemine yol açabilir. Bu sorunlar, L-carnitine’in temel besin olarak dikkate alınmasının nedenlerindendir. L-Carnitine, vücudumuz tarafından üretilmektedir, fakat yeterince üretilmezse sağlığımız olumsuz yönde etkilenebilir.
Vücudumuzda yağ mobilizasyonunda görev alan L-Carnitine, iyi yapılandırılmış bir supplementtir. Yağ transferinde görev alarak, hücrelerdeki yağın yakılıp enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Bu yönüyle de, özellikle “bulk dönemi” boyunca yağ kazanımını sınırlandırıp, yağsız bir kütle kazanımına yani daha fit bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olabilmektedir.
Carnitine üzerine yapılan araştırmaların çoğu, L-Carnitine’in nasıl atletik performansı arttırdığı konusu üzerine yoğunlaşmıştır. Nottingham Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, düşük tempoda bisiklet süren ve L-Carnitine kullanan kişinin %55 daha fazla yağ yaktığı ve yorulmaya karşı %25 daha fazla direnç gösterdiği sonucuna varılmıştır. İngiliz araştırmacılar da, günlük olarak ekstra 640 kalori karbonhidrat tüketilmesine rağmen, L-Carnitine kullanan kişilerde ekstra yağ depolanması olmadığını tespit etmişlerdir.
Carnitine’i kullanabileceğiniz en iyi zaman egzersiz öncesidir. Antrenmanlardan 30-60 dakika önce alınması tavsiye edilir. L-carnitine’in günlük kullanım miktarı ortalama 1000-3000 mg arasındadır.