İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

Ödem Nedir?

Vücuttaki ödem özellikle siklet düşmek isteyen sporcular, daha parçalı bir fiziğe sahip olmak isteyen vücut geliştiriciler ve zayıflamak isteyen kişiler için oldukça önemlidir. Ödem vücudun su tutması olarak da bilinir. Vücutta şişkinlik yaratabilen bir durumdur. Normal şartlarda vücudun %60 oranında sudan oluşması gerekir ve bu hayati bir durumdur. Ancak sporcular ve zayıflamak isteyen kişiler vücutlarındaki su oranlarına özel olarak dikkat ederler. Vücutta ödem ya da su birikmesi ise vücutta bulunması gereken su oranından bağımsız bir durumdur. Çoğunlukla zarar verici bir yanı yoktur. Ancak bazı sağlık problemlerinin belirtisi olarak ortaya çıkabilir (1).

Ödem nedir, vücuttaki ödem nasıl atılır?

Ödem, bazen kadınların hamilelik ve luteal faz dönemlerinde de (bir regl süreci) yoğun olarak görülebilmektedir. Çok fazla tuzlu ve mineralli beslenmek ile ilişkili olabileceği gibi bazı sağlık sorunları ile de gerçekleşebilir. Uzun süre hareketsiz ve aynı pozisyonda durmak da ödeme sebep olabilir. Bazen ilaçların da vücudun su tutmasına sebep olduğu görülmektedir.

Hem kadınlar hem de erkekler sağlıklı oldukları sürece vücutlarındaki ödemi atmak isteyebilirler. Burada ödemin miktarı, kol ya da bacak bölgelerindeki şişliğin ne kadar olduğu önemlidir. Şişlik oldukça belirgin ise mutlaka doktora danışılması gerekir.

Magnezyum minerali ödem atıcı olarak en başta gelen bileşenlerdendir. Doktora danışılarak takviye kullanımı sağlanabilir.

Bunların dışında, sağlıklı bireylerin ödem atmalarına yardımcı olacak yöntemler aşağıdakiler gibidir:

Magnezyum Desteği Almak

Elektrolitler ödem konusunda vücuda yardımcı olabilecek önemli faktörlerden birisidir. Magnezyum sağlık ve spor performansı açısından önemli bir elektrolittir.

Kadınlar üzerinde yapılmış araştırmalar magnezyumun suya bağlı kiloyu ve PMS’i engelleyebileceğini göstermektedir (2).

Düzenli Egzersiz Yapmak

Kısa vadede ödem atmak için en iyi yollardan biri de düzenli spor yapmaktır. Spor terleyerek su atmaya yardımcı olur.

Bir saatlik antrenman ortalama 0,5-2 litre kadar su kaybettirebilir. Ancak bu durum yapılan sporun türüne, ortam sıcaklığına ve kıyafetlere bağlı bir şekilde değişebilir (3). Spora ek olarak sıcaklık ile de terleme oranını artırılabilir. Dehidrasyona uğramamak için spor yaparken yeterli miktarda su içilmesi gerekir.

Daha Fazla Uyumak

Uyku üzerinde yapılan araştırmalar uykunun da en az beslenme ve egzersiz kadar önemli olduğunu göstermektedir. Uyku, böbreklerdeki sodyum ve su dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Yeterli miktarda uyumak vücudun su seviyelerini kontrol etmesine destek çıkar ve ödem oluşumunu en aza indirir (4).

Stresi Azaltmak

Stres uzun vadede genel sağlığı olumsuz etkilemektedir. Vücut uzun dönem strese maruz kaldığında kortizol adı verilen hormon seviyeleri yükselir. Kortizol vücutta su tutulmasına ve suya bağlı kiloya sebep olur (5). Kortizol hormonunun yanı sıra antidiüretik hormonu da (ADH) böbreklerin vücutta su tutmasına sebep olabilir.

Elektrolit Almak

Elektrolitler, magnezyum ve potasyum gibi elektrik yüklü minerallerdir. Vücutta su dengesinin sağlanmasında rol alırlar (6). Elektrolit değerleri çok yüksek ya da çok az olduğu takdirde vücut su tutmaya başlayabilir. Çok fazla su tüketildiğinde vücutta yeterince elektrolit olmayabilir. Eğer nemli ve sıcak bir ortamda düzenli spor yapılıyorsa elektrolit alımının artırılması tavsiye edilir.

Tuz Alımını Kontrol Etmek

Tuzdan gelen sodyum insan vücudunda en çok bulunan elektrolitlerden bir tanesidir. Vücuttaki su değerleri üzerinde önemli bir rolü vardır. Eğer sodyum seviyeleri çok yüksek ya da az ise vücutta ödem oluşabilir.

Yüksek tuz tüketimi ve işlenmiş gıda alımı ödem sebepleri arasındadır. Bu durum özellikle su alımının yetersiz olması ve egzersiz yapılmaması durumunda ortaya çıkabilir (7).

Karahindiba Gıda Takviyesi Almak

Karahindiba, ödem söktürücü alternatif bir kaynaktır (8). Karahindiba takviyesi son yıllarda siklet düşmek isteyen sporcular ve vücut geliştiriciler arasında popülerleşmiştir. Karahindiba takviyeleri böbreklere daha fazla idrar, tuz ve sodyum atması için sinyal gönderebilir ve bu da vücudun fazla suyu atmasına yardımcı olabilir.

Daha Çok Su İçmek

Amaç ile çelişiyor gibi görünse de, vücudun su dengesi ve nem dengesi için su içmek ödem atmaya destek olabilir (9). Vücut sürekli sağlıklı bir su dengesi yakalamaya çalışır. Bu sebeple eğer fazla miktarda dehidrasyon yaşanırsa, vücut dehidrasyonu önleyebilmek adına su tutma yoluna gider. Günlük olarak yeterli miktarda su içmek genel sağlık, sindirim ve böbrekler açısından oldukça önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Vücutta Ödem Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Vücutta ödeme olup olmadığı bazı belirtilerle anlaşılabilir. Ödem belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz: cildin altındaki dokuların şişmesi, gerilmiş ve parlak bir cilt, bölgeye birkaç saniye basılıp çekildiğinde oluşan çukur, karında şişlik ve ayaklarda/bacaklarda oluşan şişlik nedeniyle oluşan yürüme zorluğu.

Ödem Attırıcı Bitkiler Nelerdir?

Ödem söktürücü bitkiler; alıç, karahindiba, ardıç, at kuyruğu, maydanoz, yeşil çay ve siyah çay, ebegümeci, kuşkonmaz ve sarımsaktır.

Ödem Attırıcı Çaylar Nelerdir?

Ödem attırıcı çaylar; karahindiba çayı, maydanoz çayı, yeşil çay ve siyah çaydır.

Diyet Yaparken Ödem Nasıl Atılır?

Diyet yaparken vücutta ödem oluşmasına neden olan tuz ve turşu, peynir, hazır ayran gibi tuzlu besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ayrıca vücuttaki ödemi atmak için bolca su içilmelidir. Diyet sırasında ödem söktürücü bitkilerle beslenmek, magnezyum takviyesi almak ve yeşil çay, siyah çay gibi çaylar tüketmek de ödem atma sürecini hızlandırabilir.

Vücutta Ödem Nerelerde Olur?

Vücutta ödem en çok el, kol, bacak, bilekler ve karın boşluğunda görülür.

Ayaktaki Ödeme Ne İyi Gelir?

Ayaklarda oluşan ödemi atmak için buz tedavisi uygulanabilir, egzersiz yapılabilir ya da bacaklar yüksek bir yere kaldırılabilir. Bunların yanı sıra ödem söktürücü bitkilerle beslenmek, bol su tüketmek, magnezyum takviyesi almak ve tuzu azaltmak da ayaklardaki ödemin atılmasına yardımcı olur.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 3.04.2019
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top