12 ürün listeleniyor.
|
Yoğun antrenman dönemlerinde kütle ve hacim kazanmak isteyen birçok sporcunun, günlük kalori hedefine ulaşabilmesi için çok fazla yemek yemesi gerekir. Gainer çeşitleri her serviste hızlı sindirilebilir kaynaklardan sağladığı yüksek kalori miktarı ile hızlı ve güvenilir bir çözüm sunar. Bazı karbonhidrat tozu ürünlerinin içeriğinde yalnızca karbonhidrat tozu bulunur ve diğer gainer çeşitlerinden içerik bakımından ayrılır. Gainer, Pro Gainer, Mass Gainer gibi isimlere sahip tüm bu ürünler aslında Gainer çeşitleridir.
Kalori fazlasına ulaşmaya çalışırken, doğru kalitede makro besinleri tüketmek önemlidir. Kalori fazlası elde etmeye çalışırken vücuda kötü yağ ve zararlı yiyecekler depolanabilir. Bunun yerine gainer ile sağlıklı ve doğru kalitede makro besin yüklemesi yapılır. Gainer çeşitlerinin servis başına sunduğu kalori miktarı 350 kaloriden 1200+ kaloriye kadar farklılık gösterir.
Antrenman öncesi ve sonrasında makro besinler tüketmek kolay değildir. Antrenmanın hemen öncesinde yenen yiyecekler antrenman performansını etkileyebilir; benzer şekilde egzersiz sonrası makro besin açısından zengin büyük bir yemek yemek için yeterince aç hissetmeyebilirsin. İşte tam da bu noktada gainer kullanımı önerilir.
Gainer ürünlerinin içerdiği protein, yağ ve karbonhidrat gibi makroların miktarları, üründen ürüne farklılık gösterebilir. Whey, kazein, soya veya bitki bazlı proteinler, içeriğinde kullanılan en yaygın protein kaynaklarıdır. Bazı gainer takviyeleri ayrıca BCAA, kreatin, glutamin ile vitamin ve mineraller gibi ilave bileşenler içerebilir.
Mass gainer olarak da adlandırılan bu yardımcı supplementler, matematiksel olarak daha fazla kalori almamıza yardımcı olan içerik bakımından zengin sporcu besinleridir. İçeriğinde whey protein, her bir öğün için gereken vitamin ve mineraller, hacim kazanmayı destekleyecek kadar kreatin, sporcuların ihtiyacı olan farklı miktarlarda amino asit ve kalori ihtiyacını karşılamak için karbonhidrat bulunur.
Bazı karbonhidrat tozlarında yüksek miktarlarda BCAA vardır. BCAA diğer amino asitlerden farklıdır çünkü kas içerisinde enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. İster dinlenme anında ister egzersiz sonrası alınsın fark etmez. Journal of The International Society of Sports dergisinin 2014 yılında yayınladığı çalışmaya göre BCAA’lar, kaslarda protein sentezlenmesine yardımcı olmaktadırlar. Bunun anlamı ise kas kütlenizin gelişmesine katkı yapıyor olduklarıdır.
Gainer çeşitlerini incelerken bahsettiğimiz içerik farklılıkları, Gainer seçerken dikkate almak gerekir. İçerik bakımından zengin gainer çeşitleri, sporcuların ihtiyacı olan karbonhidrat ve kalori miktarının yanı sıra vitaminler mineraller ve amino asitler bakımından da zengindir. Bazı gainer çeşitleri ise yalnızca karbonhidrat tozu içeriğine sahiptir. Her sporcunun ihtiyaçları farklıdır. Sen de ihtiyacına uygun olan gainer çeşitlerini supplementler.com adresinden inceleyebilirsin.
Gainer fiyatları, markasına ve içerdiği hammadde ve diğer bileşenlere göre değişiklik gösterir. Pahalı ya da ucuz gainer çeşitleri içeriklerine göre değişir. İçerdiği whey protein miktarlar vitaminler, mineraller, kreatin, BCAA ve amino asit gibi bileşenlerle göre fiyatı değişebilir. Ancak bazı ekonomik ganier çeşitleri de içerik bakımından zengin olabilir. Sen de gainer çeşitleri arasından bütçene en uygun gainer çeşidini bulmak için supplementler.com online mağazasını ziyaret edebilirsin.
Gainer çeşitleri sporcu besinleri üreten hem yerli hem de global markalar tarafından piyasa sürülür. Hardline, Nutrever, Olimp, Supplementler, Scitec, Nutrend, Multipower ve Optimum en çok tarcih edilen gainer markaları arasında yer alır. Yerli sporcu besinleri üretiminde en başarılı markalardan olan Supplementler.Com’un Gainer ürünü sporcuların sık tercih ettiği gainer çeşitlerinden biridir. Protein sentezine ve karbonhidrat metabolizmasına yardımcı olan birçok vitamin ve mineral ile desteklenmiştir.
Gainer çeşitleri, sporcu gıdaları satan mağazalardan alınabilir. Pek çok şehirde yer alan fiziksel mağazaların yanı sıra online mağazalar aracılığıyla da satın alınabilir. Gainer çeşitlerinin farklılık gösterdiği içerikler ve değerleri, gibi pek çok bilgiyi hem kullanım önerileriyle birlikte özenle aktaran mağaza satış personellerinden hem de tüm sorularına yanıt bulabileceğin online mağazalar üzerinden satın alabilirsin.
Sen de bütçene ve ihtiyacına uyan gainer çeşidini Supplementler.com web sitesi üzerinden veya Türkiye’nin birçok noktasında bulunan Supplementler.com mağazalarından satın alabilirsin.
Sıkça Sorulan Sorular
Gainer, vücudun hacim ve kütle kazanmasını destekleyen protein, karbonhidrat ve diğer faydalı bileşenleri içeren ve “karbonhidrat tozu” olarak da bilinen bir sporcu besinidir. Gainer hakkında daha fazla bilgi almak için supplementler.com bilgi bankasında yer alan “Gainer Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Gainer yani karbonhidrat tozunun kullanımı kişiden kişiye göre değişir. Genel olarak antrenmandan yarım saat ya da bir saat önce markanın belirlediği ölçek miktarına göre alınabilir. Antrenman öncesi ve sonrası kullanım için yağ oranı az, karbonhidrat oranı yüksek ürünler tercih edilebilir.
Gainer kullanımında temel amaç, alınan kalori miktarını artırmaktır. Bu, gün boyunca ihtiyaç duyulan kalori alımını anında artırmak için sabahları alınabileceği anlamına gelir, böylece gün boyunca yeterli kalori hesabı yapılmasına gerek kalmaz.
Gainer kullanımı için belirlenmesi gereken günlük doz, hedeflerin ne olduğuna göre değişkenlik gösterir. Kişiye ve hedefe uygun dozun belirlenmesi için uzmanlardan destek alınmalıdır.
Gainer ve protein tozu ürünleri, içerikleri ile birbirinden ayrılır. Protein tozları genellikle çeşitli aromalarla tatlandırılmış kaliteli protein içerirler. Protein tozlarının içinde bazen az miktarda karbonhidrat ve yağ bulunur; ancak karbonhidrat içermeyen çeşitleri de vardır. Genellikle servis başına yaklaşık 20 ila 30 gram proteine sahiptirler ve vücudun protein ihtiyacını karşılamak için kullanılırlar
Gainerlar ise vücuda daha fazla kalori sağlamak tüketilir ve proteinin yanı sıra ekstra karbonhidrat ve yağ içerirler. Servis başına içerdikleri proteinin neredeyse 2 katı karbonhidrat içerirler. Hatta bazı gainer çeşitlerinde 100 gramdan fazla karbonhidrat vardır.
Protein tozu porsiyon başına 90 ila 120 kaloriye sahipken, gainerlar porsiyon başına 650 kalori içerebilir.
İdeal olarak, çok fazla faydası olmadığı için gainer ve protein tozu takviyelerini birlikte tüketmek önerilmez. Gainer, basit ve karmaşık karbonhidratlar, yağlar ve diğer besinlerin bir karışımı ile birlikte protein içeriğine de sahiptir. Protein tozları ise esas olarak büyük bir protein kaynağıdır. Ancak ikisini birlikte tüketirseniz protein alımınızı artırabilirsiniz.
Ağır antrenman rutinlerine sahip, yoğun spor yapan ve çok kalori harcayan sporcuların kalori ihtiyaçlarının üstüne sadece yemek yiyerek çıkmaları oldukça zor olabilir. Bu tarz durumlarda gainer işe yarayabilir. En önemli özellikleri de çok iştahlı olmayan kişilere kolay ve hızlı şekilde likit besin sağlamalarıdır. Supplementler.com bilgi bankasında yer alan “Gainer Hakkında Her Şey” başlıklı yazımızı inceleyerek gainer hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Gainer (Karbonhidrat tozu) kullanımında bir yaş sınırı yoktur; ancak her üründe olduğu gibi gainer için de 18 yaş altı kullanımlarda uzman tavsiyesi almak önemlidir. İçeriğinde bulunan bileşenlere bireylerin alerjisi olmadığından emin olmanın yanı sıra, takviyelerin kullanımları için vücudun net ihtiyaçları hesaplanmalıdır.
Kilo almak için, yakılan kaloriden daha fazla kalori alınması gerekir. Gainer çeşitleri pratik bir şekilde kalori almanın yoludur. Karbonhidrat tozları tek başına kullanıldığında bir fayda sağlamaları mümkün olmayabilir. Uzman tavsiyesi ile uygun bir beslenme programı dahilinde kullanıldığında, kilo alma sürecine yardımcı olabilirler. Gainer hakkında daha fazla bilgi almak için supplementler.com bilgi bankasında yer alan “Karbonhidrat Tozu Kilo Aldırır mı?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Her üründe olduğu gibi gainer’da da aşırı şekilde gainer tüketiminin vücuda olumsuz etkileri olabilir. Ayrıca bitkisel ya da protein bazlı ürünlere alerjisi olan kişilerin de doktor tavsiyesinde bu tip ürünleri kullanmaları önemlidir. Supplementler.com bilgi bankasında yer alan “Gainer Zararlı mı?” başlıklı yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Kaynaklar:
1. “Carbohydrates for training and competition”, J Sports Sci, 2011
2. “Effects of pre-exercise ingestion of differing amounts of carbohydrate on subsequent metabolism and cycling performance”, European Journal of Applied Physiology, 2003
3. “Carbohydrate-Protein Drinks Do Not Enhance Recovery from Exercise-Induced Muscle Injury”, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2008
4. “Effect of milk-based carbohydrate-protein supplement timing on the attenuation of exercise induced muscle damage”, Applied Physiology Nutrition and Metabolism, 2010
5. “Minimal whey protein with carbohydrate stimulates muscle protein synthesis following resistance exercise in trained young men”, Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2007
6. “Is carbohydrate needed to further stimulate muscle protein synthesis/hypertrophy following resistance exercise?”, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2013