İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Zencefilin Kahvaltılık Olarak Tüketebileceğiniz Lezzetli Yolları

Zencefil Nedir?

Zencefil, özellikle Asya ve Hint mutfağında yemeklerde popüler olarak kullanılan bir bileşendir. Ayrıca binlerce yıldır geleneksel tedavi yöntemlerinde de kullanılmıştır.

Zencefil bitkisinin kökü veya yeraltı sapı (köksap) taze olarak tüketilebilir, toz haline getirilebilir, bir baharat olarak kurutulabilir, yağ formunda veya meyve suyu olarak tüketilebilir. Zencefil; kakule ve zerdeçal ile birlikte, Zingiberaceae ailesinin bir parçasıdır. Yaygın olarak Hindistan, Jamaika, Fiji, Endonezya ve Avustralya'da üretilmektedir.

Zencefil özü ve zencefil yağı olarak bunun dışında ise tentürlerde, kapsüllerde ve pastillerde taze ve kuru halde bulunmaktadır. Zencefil içeren yiyecekler arasında; zencefilli çörek, kurabiye, zencefil patlağı, zencefilli gazoz ve çok çeşitli lezzet dolu tarifler bulunmaktadır.

Güne biraz baharatla başlamak sizin için her zaman iyi bir seçenek olacaktır. Kahvaltı günün en önemli öğünü olsa da, bazen biraz tekrarlayıp duran ve can sıkıcı bir şey haline gelebilir. Bu tekrara düşmeyi ve can sıkıcı haline gelme durumunu, kahvaltı rutininize özellikle zencefil gibi çeşitli baharatlar ekleyerek ortadan kaldırabilirsiniz. Bu çok yönlü süper besin, mide bulantısını tedavi etmekten kas ağrısını azaltmaya kadar çok sayıda sağlık yararına ev sahipliği yapmaktadır. (1)

Peki, zencefili gerçekten süper bir besin yapan şey nedir? Çünkü bu besine güvenmek, diğer süper yiyeceklerden daha kolaydır ve günün herhangi bir yemeğine kolayca eklenebilir. İster sürülebilir tereyağının tadını zencefil kullanarak gizleyebilir, isterseniz de kahvenize ekleyip ilk duyunuzu ateşlemesine izin verebilirsiniz. Zencefil sabaha hem şaşırtıcı hem de benzersiz tatlar getirebilir. Zencefil, sabaha hem şaşırtıcı hem de benzersiz lezzetler taşımanıza yardımcı olabilir.

Zencefil Kahvaltılarda Nasıl Tüketilir?

Sabah Kahvenize Zencefil ile Renk Katın

Kahve ve zencefil, özellikle kahve dünyanın en büyük antioksidan kaynaklarından biri olmasından bu yana, güçlü bir serbest radikalle mücadele ikilisi olmuştur. Sabahları bu süper besinlerden almak için kahvenize öğütülmüş zencefil (fincan başına 1 çay kaşığı kadar) ekleyebilir veya Yemen’in geleneksel sıcak içeceği “qishr” hazırlamayı deneyebilirsiniz. Bu geleneksel Orta Doğu zencefilli kahvesi sadece baharatlı ve lezzetli değil, aynı zamanda sindirime yardımcı olabilen bir içecek türüdür.

Günlük C Vitamini İhtiyacını Karşılamak İçin Zencefil Çayı

Zencefil çayı, soğuk kış günlerini ısıtmak için kullanılan popüler bir içecektir. Sıcak ve rahatlatıcı etkisinin olmasının yanında mideyi sakinleştirmeye de yardımcı olabilir. (2) Sabahları bu baharatlı çaydan bir bardak içmeniz; mide bulantısını, hareket rahatsızlığını veya hamileliğe bağlı sabah rahatsızlığını gidermek için bilhassa faydalı olacaktır.

Zencefil kökünü rendeleyerek toz zencefil haline getirip 10 dakika boyunca kaynar suda bekleterek kendi zencefil çayınızı evde kolayca yapabilirsiniz. Çayınıza tat vermek için şeker ya da bal kullanabilirsiniz. Eğer yapımı ile uğraşmak istemiyorsanız zencefil çayını, marketlerden hazır haliyle satın alabilirsiniz.

Bisküvi Üzerine Bir Tutam Zencefil Reçeli Sürün

İnsanlar evlerinde yer alan kiler bölümlerinde, genellikle meyve reçelleri ile stoklamaktadır ancak, hiç zencefil reçeli stoklamayı denediniz mi?

En sağlıklısı olmayabilir ama, kesinlikle daha sağlıklı bir seçenektir. İster satın alın isterseniz kendiniz yapın farketmeksizin zencefil reçeli, kızarmış ekmek veya bisküvi üzerine sürüldüğünde harika bir lezzet ortaya çıktığı belirtilmektedir. Fıstık ezmesi ve reçel kombinasyonu tüketmeyi arzulayan kişiler, zencefil reçeli ve fıstık ezmesi varyasyonlarını deneyebilir.

Akçaağaç Şurubunuzu Daha Lezzetli Bir Seçenek ile Değiştirin

Bazı şirketler organik zencefil şurubunu, pankek şurubuna yaratıcı bir alternatif olarak piyasaya sürmüştür. Sadece iki malzemeyle hazırlanan bu lezzetli şurup; unlu mamuller, yulaf ezmesi, waffle ve pankeklerde kullanıldığında ayrı bir lezzet katmaktadır.

Ayrıca evde kendi zencefil şurubunuzu, malzemeleri 30 dakika boyunca hafifçe kaynatıp kolayca yapabilirsiniz. Daha yumuşak bir doku elde etmek için karışımı bir elek veya süzgeçten geçirerek süzmelisiniz.

Zencefil şurubu tarifi;

  • Yaklaşık 115 gr soyulmuş ve ince dilimlenmiş zencefil
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su

Anti-Enflamatuar Granolaya Eklemeyi Deneyin

Kıtır kıtır ve lif bakımından zengin bir kâse granola, her zaman kolay bir kahvaltı tercihidir. Ancak karışıma güzel kokulu, baharatlı zencefil granola eklenmesi onu daha da iyi hale getirebilir! 2,5 cm’lik bir zencefili rendeleyin ve bal veya erimiş Hindistan cevizi yağı ile karıştırın, sonra bu karışımı kahvaltı kasenize dökün.

Sabah kahvaltı kasenize zencefil eklemek, özellikle romatizmal eklem iltihabı olan hastalar için bir takım ciddi anti-enflamatuar faydalar sağlayabilir. (3)

Smoothie İçeceklerinize Zencefil Suyu veya Küstümotu Ekleyin

Sabahlar bir şey içmek istediğinizde, tercihinizi bağırsak-uyandırıcı zencefil suyundan yana kullanmanız sağlığınız için harika bir seçim olacaktır. Zencefil suyu, patates kızartmasında ve salata sosu olarak kullanılabileceğiniz güzel bir üründür.

Metabolizmayı güçlendirmeden doğal bir şekilde bakterilerle savaşmaya kadar sağlığa sayısız faydası bulunmaktadır. (4)

Aynı zamanda ağrıyı, adet kramplarını ve egzersize bağlı ağrıyı tedavi etmek için özellikle iyidir. (5)

Zencefil suyunu saf bir şekilde tüketmek size güzel gelmiyorsa, bu içeceği sabah smoothie içeceğinize veya antrenman sonrası protein karışımınıza biraz ekleyerek tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Hareket Halindeyken Bazı Süper Gıda ile Daha da Fazla Enerji Kazanın

Eğer çok az zamana sahipseniz, hareket halindeyken de zencefilin faydalarını elde edebilirsiniz. Sağlıklı, glutensiz zerdeçal ve zencefil içeren yiyeceklerden satın alabilir ya da evde zencefil içeren lezzetli hamur topları gibi enerji lokmaları hazırlayabilirsiniz. Bu tarz ikramlık besinler, evden acele çıkmanız gerektiği dönemlerde de sağlıklı bir kahvaltı yapmanıza destek olacaktır.

Kahvaltıda Yer Alacak Hamur İşlerine Ekleyin

Zencefil; zencefilli kurabiye, zencefilli ekmek, zencefilli kekler ve turtalarda olmak üzere unlu mamullerde popüler olarak kullanılmaktadır. Ancak kahvaltıda yer alacak hamur işlerini zenginleştirmek için de zencefile güvenebilirsiniz.

Sabahları egzersiz yapan insanlar, performanslarını artırmak için sağlıklı yağlar ve proteinler bulunduran tarifler hazırlayabilir.

Zencefilin sağlık açısından sahip olduğu bu denli inanılmaz faydalar ve herhangi bir kahvaltıya eklenebilmesi için düşük çaba gerektiren yöntemlere ihtiyaç duyulduğu halde bu baharatın çoğu insan tarafından, günün en önemli öğün olan kahvaltıya neden dahil edilmek istenmediğini anlamak ciddi anlamda zordur.

Zencefilin Faydaları

Her türlü meyve ve sebzeyi tüketmek uzun zamandır yaşam tarzıyla ilgili sağlık koşullarında oluşabilecek risklerin azaltılmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, bazı bitki ve baharatlar sağlığınız ilave faydalar sağlayabilir. Bu bitki ve baharatlardan biri ise zencefildir. Zencefilin yararları üzerine yapılmış bir bilimsel analiz; zencefilin, bazıları sağlık ve iyileşmeye katkıda bulunabilecek yüzlerce bileşik ve metabolit içerdiğini göstermektedir. Bu bileşik ve metabolitler arasında yer alan gingeroller ve shogaoller kapsamlı şekilde araştırılmıştır. (6)

1. Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkisi

Zencefildeki fenolik bileşiklerin; gastrointestinal (GI) tahrişini hafifletmeye, tükürük ve safra üretimini uyarmaya ve gıda ve sıvılar GI kanalında ilerlerken mide kasılmalarını baskılamaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Aynı zamanda zencefilin, tripsin ve pankreatik lipaz enzimleri üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu ve sindirim sistemi boyunca hareketliliği artırdığı görülmektedir.(7)

2. Mide Bulantısını Önleyici Etki

Çiğ zencefil çiğnemek veya zencefil çayı içmek, mide bulantısı için yaygın olarak kullanılan bir çözümdür. Hamilelikte zencefil tüketiminin, mide bulantısını hafifletmek için faydalı ve güvenli olduğu belirtilmiştir. Bu amaçlı kullanım için günümüz piyasasında zencefili, pastil veya şeker formlarında bulmak mümkündür ancak hamilelik döneminde zencefil de dahil olmak üzere herhangi bir bitkisel ürün ve takviye kullanmadan önce mutlaka hekime danışılması gerekmektedir.

3. Soğuk Algınlığı ve Grip Üzerindeki Etkisi

Soğuk havalarda zencefilli çay içmek, vücudunuzu sıcak tutmanın iyi bir yoludur. Zencefil diyaforetiktir yani bu, vücudu içten ısıtmaya çalışarak terlemeyi teşvik ettiği anlamına gelmektedir.

Evde zencefil çayı yapmak için, 20 ila 40 gram (g) taze zencefil dilimleyin ve bir bardak sıcak suyun içinde demleyin. Bir dilim limon veya bir damla bal ekleyerek, çayınıza C vitamini ve antibakteriyel özellikler gibi faydalara sahip olmasını sağlayabilir ve ilave lezzet katabilirsiniz. Bu, soğuk algınlığı veya grip için doğal bir rahatlatıcıdır.

4. Ağrı Azaltma Etkisi

Georgia Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ve 74 gönüllüden oluşan bir çalışma; günlük zencefil takviyesinin, egzersize bağlı kas ağrısını yüzde 25 oranında azalttığını gözlemlemiştir. (8)

Güncellenme Tarihi : 19.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 22.04.2019
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top