Birçok hızlı kilo verme yöntemi bulunmaktadır. Ancak bu yöntemlerin çoğu aç bırakmakta veya sonuç olarak tatmin etmemektedir. Maruz kalınan açlık hali bu planların uygulanmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle, ana hatlarıyla üzerinde durulması ve izlenmesi gereken plan şu şekilde olmalıdır:
Porsiyonları azaltmak.
Açlık problemi yaşamadan yavaş ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek.
Aynı anda metabolik sağlığı da iyileştirmek.
Göbek eritme ve kilo verme konusunda yardımcı olabilecek 3 önemli yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler:
Şeker ve nişasta (karbonhidrat) tüketiminin mümkün olduğunca azaltılması, çok daha az kalori alımı sağlar. Bu çeşit bir beslenme aynı zamanda şekersiz diyeti olarak da adlandırılmaktadır. (1) Bunun sonucunda vücut, enerji için yakacak yeterli karbonhidrat ve şeker bulamadığı için sahip olduğu depolanmış yağları enerji için kullanmaya başlayacaktır. Bununla birlikte, karbonhidrat miktarının azaltılması insülin seviyelerini düşürür ve fazla sodyum ve suyun vücuttan atılmasını sağlar. (2)
Uygulanan bu tarz bir diyet listesinin ilk haftasında, hem vücut yağı hem de su ağırlığınıza göre yaklaşık 4,5 kilograma kadar (bazen daha fazla) kaybettirebilir.
Karbonhidrat ve şeker tüketimini azaltıp yerine tercih edeceğiniz lifli gıdalarla otomatik olarak uzun süreli tokluk hissi ile daha az kalori alınmış olacaktır. (3)
Her öğünde protein ve yağ kaynaklı besinlerin yanı sıra düşük karbonhidratlı sebzeler yer almalıdır. Öğünlerin bu şekilde oluşturulması, karbonhidrat alımını otomatik olarak günlük tavsiye edilen miktar olan 20-50 gram aralığına getirecektir.
Hayvansal proteinler: az yaglı et, balık, tavuk, yumurta, süt, yoğurt,kefir, ayran,peynir
Bol miktarda protein tüketmenin önemi göz ardı edilemez. Bunun metabolizma hızını günde fazladan 80 ila 100 kalori yakacak şekilde artırdığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. (4)
Yüksek proteinli diyetler aynı zamanda yiyeceklere duyulan istek ve takıntılı düşünceleri %60 oranında azaltabilir, gece geç saatlerdeki atıştırma arzusunu yarı yarıya azaltabilir ve günlük olarak daha az kalori alabilmeyi sağlayabilir. (5)
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
Brokoli
Karnabahar
Ispanak
Semizotu
Domates
Kale
Brüksel lahanası
Lahana
Pazı
Marul
Salatalık
Günde 20-50 gram arası net karbonhidrat miktarını geçmeyecek şekilde düşük karbonhidratlı sebzelerden bol miktarda tüketilebilir.
Çoğunlukla et ve sebzelere dayalı bir diyet, sağlıklı olmak için gereken tüm lifleri, vitaminleri ve mineralleri içermektedir.
Zeytin yağı
Hindistan cevizi yağı
Avokado yağı
Günde 2-3 öğün tüketmeye özen gösterilmelidir. Hem düşük karbonhidrat hem de düşük yağlı bir diyeti aynı anda uygulamaya çalışmak başarısızlığa sebep olabileceğinden dolayı sağlıklı yağlar tüketmekten korkmayın.
Sağlıklı bir beslenme planı ile birlikte egzersiz yapmak kilo verme sürecini hızlandırabilir. Haftada 3-4 kez ağırlık egzersizi yapılarak daha fazla kalori yakılabilir ve kilo vermenin yaygın bir yan etkisi olan metabolizmanın yavaşlama problemi önlenebilir. (6) Ağırlık antrenmanı yerine tempolu yürüyüş, koşu, pilates, yoga, bisiklet veya yüzme de tercih edilebilir.
Uygulanan diyet planı süresince, belirlenen miktarın üstüne çıkılarak daha fazla karbonhidrat tüketmek için haftada bir gün ödün verilebilir. Ancak bu günde yulaf, pirinç, kinoa, patates, tatlı patates, meyve vb. gibi sağlıklı karbonhidrat kaynaklarına bağlı kalmak önemlidir.
Kaçamak öğün veya karbonhidrat geri yüklemesi yapmak gerekli değildir ancak bu tarz uygulamalar, leptin ve tiroid hormonları gibi yağ yakıcı bazı hormonları artırabilir. (7)
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
Karbonhidrat oranın çok düşük tutulduğu ve protein, yağ, düşük karbonhidratlı sebzelere sadık kalındığı sürece kalori sayımı gerekmemektedir. Ancak yine de istenildiği takdirde besinlerin makro değerleri hesaplanabilir.
Bu planın asıl amacı karbonhidratları günde 20-50 gramın altında tutmak ve kalorilerin kalanını protein ve yağdan almaktır.
Yüksek proteinli kahvaltı yapın. Yüksek proteinli bir kahvaltı yapmanın gün içerisinde yeme isteği ve kalori alımını azalttığı gösterilmiştir. (8)
Şekerli ve gazlı içeceklerden ve meyve suyu tüketiminden kaçının.
Yemeklerden yarım saat önce su için. Bir çalışma; yemeklerden yarım saat önce su içmenin, kilo kaybını 3 ayda %44 artırdığını göstermiştir. (9)
Zayıflama dostu yiyecekleri seçin. Bazı yiyecekler yağ kaybetmek için çok faydalıdır.
Çözünebilir lif tüketin. Çalışmalar; çözülebilir liflerin, özellikle göbek bölgesinde yağı azaltabileceğini göstermektedir. Glukomannan gibi lif takviyeleri de yardımcı olabilir.
Kahve, çay veya bitki çayı tüketin. Bu içeceklerin içerisinde yer alan kafein metabolizma hızını %3-11 oranında artırmaktadır.
Çoğunlukla besleyici ve işlenmemiş gıdaları tüketin. Bu tür gıdalar daha sağlıklı ve doyurucudur.
Yemeğinizi yavaşça yiyin. Yavaş yemek daha çok doymuş hissetmeyi sağlar ve vücutta, kilo vermeye yardımcı hormonların salınımını artırır.
Her gün tartılmayın vücudumuz ve hormonlarımız yediğimize, içtiğimize ve günlük stres altında olan hayatımıza karşı değişken bir hal sergilemektedir. Her gün tartılmak yerine haftada bir veya iki haftada bir gün sabah aç karnına tuvalete çıktıktan sonra uzun aralıklarla tartılmak daha doğru yönlendirecektir. (10)
Her gün iyi bir gece uykusu çekin. Az veya stresten doğan kalitesiz bir uyku, kilo alımı için en güçlü risk faktörlerinden biridir.
Karın Yağlarını Eritmek için Ne İçilmeli?
Karın yağlarını eritmek içinher sabah kalktığımızda aç karnına limonlu su ve gün içerisinde bitki, sebze ve düşük şekerli meyvelerle hazırlanan detoks suları içilebilir. Bu bitki çayları arasında şunları sayabiliriz; yeşil çay, salatalık suyu, karahindiba çayı, zencefil suyu.
Hangi Hareketler Karın Yağlarını Eritir?
Karın yağlarını eriten hareketler arasında şunları sayabiliriz; crunch, scissors kick, plank, mountain climber, russian twist, leg rise ve bicycles.
Güliz Tarkan
Yoga ve Pilates Eğitmeni