İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Protein Nedir?

Protein Nedir?

Protein, üç ana besin sınıfından biridir. Hücrelerin yapı taşı olarak bilinen amino asitler tarafından üretilir. Hücrelerin büyümeleri ve kendilerini onarmaları için proteine ihtiyaçları vardır (1). Bu nedenle spor yapanlar için protein, önemli bir besin kaynağıdır. 

Protein vücutta parçalandığında kas kütlesine enerji verir. Protein sentezi bu nedenle önemli bir metabolizma sürecidir. Ayrıca, yapılan birçok araştırma proteinin doygunluk hissini artırdığını göstermiştir.

Günlük almanız gereken protein miktarı hakkında bilgi almak için “Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadardır?” yazısını mutlaka okuyun.


Protein İçeren Gıdalar Nelerdir?

İçeriğinde yüksek düzeyde protein olan besinler vücudun makro besin ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilmektedir. Yüksek protein içeriğine sahip bazı gıdalar aşağıdaki tabloda sıralanmıştır: (2)

Besinler

Besin Miktarı

Protein Miktarı

Yumurta

1 Büyük

6 g

Badem

28 g

6 g

Yulaf

1 Fincan

11 g

Süzme Peynir

1 Fincan (226 g)

28 g

Tavuk Göğsü

100 g

31 g

Süt (Tam Yağlı)

1 Fincan

8 g

Brokoli

1 Fincan (96 g)

3 g

Yağsız Sığır Eti

85 g

25 g

Tuna Balığı

142 g 

27 g

Kinoa

1 Fincan (185 g)

8 g

Mercimek

1 Fincan (198 g)

18 g

Kabak Çekirdeği

28 g

9 g

Hindi Göğsü

85 g 

26 g

Somon Balığı

85 g

19 g

Karides 

85 g

20 g

Brüksel Lahanası

1/2 Fincan (78 g)

2 g

Yer Fıstığı

28 g 

7 g

Yoğurt

225 g 

23 g

Fındık

56 g 

6 g

Ayrıca protein tozları, markadan markaya değişiklik gösterecek şekilde sunduğu porsiyon başına 20-50 g protein içerebilirler. (2

Sıkça Sorulan Sorular

Proteinler Enerji Verir mi?

Protein, aslında vücut tarafından bir enerji kaynağı olarak kullanılmaz. Ancak vücut yağdan veya diğer besin maddelerinden yeteri kadar kalori alamıyorsa enerji olarak proteini kullanabilir.


Proteinler Nelerden Oluşmaktadır?

Proteinler, amino asitlerin bir araya gelerek zincir halinde birbirlerine bağlanmasıyla meydana gelen organik bileşiklerdir.


Proteinler Vücutta Depolanır mı?

Proteinler, vücutta depoları olmadığı için protein formunda depolanmazlar. Fazla tüketildiklerinde ve işlevlerini yerine getiremediklerinde yağa dönüşerek yağ olarak depolanırlar. Bu nedenle protein tüketimine dikkat etmek gerekir. 


Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 10.10.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
ETBIS Logo
Mobil görünüm için tıklayın.
Top