İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Probiyotik Hakkında Her Şey

Probiyotik Nedir?

Probiyotik, vücuda bir çok fayda sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Bunlar genellikle bakterilerdir, ancak bazı maya türleri de probiyotik olarak işlev görebilir.

Probiyotikler, gıda takviyelerinin yanı sıra bakteriyel fermantasyon ile hazırlanan gıdalardan da alınabilir.

Probiyotik yiyecekler yoğurt, kefir, lahana turşusu, Tempeh ve Kimchi'dir. Probiyotikler, bağırsaklarda bulunan dost bakterileri beslemeye yardımcı diyet lifleri olan prebiyotiklerle karıştırılmamalıdır. 

Çok sayıda var olan probiyotik bakterilerin her biri vücuda farklı faydalar sağlamaktadır. En yaygın probiyotik grupları, Lactobacillus ve Bifidobacterium’dur. 

Geniş spektrumlu probiyotikler veya çoklu probiyotikler olarak bilinen bazı takviyeler, aynı üründeki farklı türleri birleştirir.

Probiyotik Çeşitleri Nelerdir?

Lactobacillus: En yaygın probiyotik türüdür. İshal problemine ve sütün içindeki şeker olan laktozu sindiremeyen kişilere yardımcı olabilir.

Bifidobacterium: Bazı süt ürünlerinde bulunabili. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer bazı rahatsızlıkların semptomlarını hafifletebilir.

Saccharomyces boulardii: Probiyotik maya olarak geçen bir türdür. İshal ve diğer sindirim problemleri ile savaşmaya yardımcı olur.

Probiyotik Faydaları Nelerdir?

Probiyotik faydalaırnı şu şekilde sıralayabiliriz (1):

  • Bağırsak sağlığı: Probiyotikler ve prebiyotik lifler bağırsak florasının en iyi şekilde çalışmasını sağlarlar.

  • Sindirim: Probiyotikler, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile mücadele eder ve gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal ve diğer semptomları azaltırlar.

  • İltihaplanma: Sistemik iltihaplanmayı azaltırlar.

  • Depresyon ve kaygı: Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum probiyotik çeşitlerinin, klinik depresyonu olan kişilerde kaygı ve depresyon belirtilerini azalttığı gösterilmiştir.

  • Kandaki kolesterol: Bazı probiyotiklerin, toplam ve “kötü” LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir.

  • Kan basıncı: Probiyotikler kan basıncında azalmaya neden olabilirler.

  • Bağışıklık fonksiyonu: Bazı probiyotik çeşitleri, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere enfeksiyon riskini azaltabilir, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirebilir.

  • Cilt sağlığı: Akne, rosacea, egzama ve diğer cilt hastalıkları tedavisinde faydalı olabilirler.

Probiyotiklerin Güvenilirliği ve Yan Etkileri

Probiyotikler genellikle iyi tolere edilir ve çoğu insan için güvenli kabul edilir. Ancak kullanmaya başladıktan ilk birkaç gün içinde gaz ve hafif karın rahatsızlığı gibi sindirimle ilgili yan etkiler görülebilir. Vücut genellikle kullanıma alıştıkça sindirim sisteminin işleyişi iyileşmeye başlamaktadır.

HIV, AIDS ve diğer bazı durumlarından muzdarip bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, probiyotikler tehlikeli enfeksiyonlara yol açabilir (2).

Özellikle tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin probiyotik desteği almadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. 

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 7.12.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top