Probiyotik, vücuda bir çok fayda sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Bunlar genellikle bakterilerdir, ancak bazı maya türleri de probiyotik olarak işlev görebilir.
Probiyotikler, gıda takviyelerinin yanı sıra bakteriyel fermantasyon ile hazırlanan gıdalardan da alınabilir.
Probiyotik yiyecekler yoğurt, kefir, lahana turşusu, Tempeh ve Kimchi'dir. Probiyotikler, bağırsaklarda bulunan dost bakterileri beslemeye yardımcı diyet lifleri olan prebiyotiklerle karıştırılmamalıdır.
Çok sayıda var olan probiyotik bakterilerin her biri vücuda farklı faydalar sağlamaktadır. En yaygın probiyotik grupları, Lactobacillus ve Bifidobacterium’dur.
Geniş spektrumlu probiyotikler veya çoklu probiyotikler olarak bilinen bazı takviyeler, aynı üründeki farklı türleri birleştirir.
Lactobacillus: En yaygın probiyotik türüdür. İshal problemine ve sütün içindeki şeker olan laktozu sindiremeyen kişilere yardımcı olabilir.
Bifidobacterium: Bazı süt ürünlerinde bulunabili. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer bazı rahatsızlıkların semptomlarını hafifletebilir.
Saccharomyces boulardii: Probiyotik maya olarak geçen bir türdür. İshal ve diğer sindirim problemleri ile savaşmaya yardımcı olur.
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
Probiyotik faydalaırnı şu şekilde sıralayabiliriz (1):
Bağırsak sağlığı: Probiyotikler ve prebiyotik lifler bağırsak florasının en iyi şekilde çalışmasını sağlarlar.
Sindirim: Probiyotikler, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile mücadele eder ve gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal ve diğer semptomları azaltırlar.
İltihaplanma: Sistemik iltihaplanmayı azaltırlar.
Depresyon ve kaygı: Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum probiyotik çeşitlerinin, klinik depresyonu olan kişilerde kaygı ve depresyon belirtilerini azalttığı gösterilmiştir.
Kandaki kolesterol: Bazı probiyotiklerin, toplam ve “kötü” LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir.
Kan basıncı: Probiyotikler kan basıncında azalmaya neden olabilirler.
Bağışıklık fonksiyonu: Bazı probiyotik çeşitleri, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere enfeksiyon riskini azaltabilir, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirebilir.
Cilt sağlığı: Akne, rosacea, egzama ve diğer cilt hastalıkları tedavisinde faydalı olabilirler.
Probiyotikler genellikle iyi tolere edilir ve çoğu insan için güvenli kabul edilir. Ancak kullanmaya başladıktan ilk birkaç gün içinde gaz ve hafif karın rahatsızlığı gibi sindirimle ilgili yan etkiler görülebilir. Vücut genellikle kullanıma alıştıkça sindirim sisteminin işleyişi iyileşmeye başlamaktadır.
HIV, AIDS ve diğer bazı durumlarından muzdarip bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, probiyotikler tehlikeli enfeksiyonlara yol açabilir (2).
Özellikle tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin probiyotik desteği almadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.
Güliz Tarkan
Yoga ve Pilates Eğitmeni