Kreatin, fitness ya da vücut geliştirme ile yakından ilgilenenler arasında en popüler spor takviyelerinden biridir. Her ne kadar dışarıdan takviye olarak alınsa da glisin, arginin ve metionin tarafından doğal olarak vücutta da üretilebilir. Kreatin, kasların düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayarak kas kütlesini geliştirmeye yardımcı olur. Ayrıca kreatinin anabolik sürece destek veren hormonları arttırıp katabolik süreci azalttığı da araştırmalarda gösterilmektedir (1, 2).
Kreatin döngüsü, kreatin takviyesinin etkinlik düzeyini arttırmanın bir yoludur. Vücudunuzun takviyeye alışma olasılığını önler ve takviyeden maksimum fayda almanızı sağlar. Düzenli olarak kreatin aldığınızda, vücudunuzun artık buna yanıt vermeme ve kreatinin etkisini yitirme riski vardır. Sonuç olarak kreatin takviyesinden aldığınız fayda minimuma iner. Bununla birlikte, kreatin döngüsü herkes için gerekli olmayabilir.
Yükleme aşaması: 1-2 hafta boyunca her gün 10-20 g kullanılır.
Koruma aşaması: 5-6 hafta boyunca her gün servisler 3-10 g olacak şekilde kullanılır.
Ara verme aşaması: 2-4 haftalık (veya daha fazla) süre boyunca kullanıma ara verilir.
Kreatin döngüsünün tek bir turu, kreatin takviyesi kullandığınız dönemlerde 6-8 hafta, kreatin takviyesi kullanmadığınız dönemlerde ise 2-4 hafta (veya gerekirse daha uzun) sürmelidir.
Kreatin, kilo alma ve hacim kazanma ile ilişkili olduğu için kreatin döngüsü genellikle dayanıklılık sporcuları tarafından kullanılmaz. Yapılan bazı çalışmalar, kreatin döngüsünün bisiklet sporu için fayda sağladığını ancak uzun mesafe koşuları veya yüzme gibi diğer aerobik sporlar için pek fazla etkili olmadığını göstermektedir. Yol bisikletçileri için ise kreatin kullanımı en çok yaralanma sonrası dönemde etkili olmaktadır. Ayrıca bacaklara genel bir güç sağladığı da gösterilmiştir.
Kreatinin kullanımı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “Kreatin Nasıl Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Kreatin, kas kütlesini artırmak isteyenler için yararlı olsa da, yine de aşıra kaçılmadığından emin olmanız gerekir. Günlük 3 ile 5 gram kreatin tüketimi bu konuda yeterli olmaktadır.
Kreatin alan birçok kişi, belirli bir süre sonra vücudun takviyelere yanıt vermediğini belirtmiştir. Kreatin döngüsü uygulayarak bu problem önlenebilir ve bu sayede kas kazanımları uzun vadede devam edebilir.
Kreatin nitrat, kreatin monohidrattan daha çözünür bir kreatin formudur. Bu nedenle daha etkili olabileceği düşünülse de, bugüne kadar kreatin nitratın egzersiz veya performans üzerinde nasıl bir etkisi olduğu hakkında bir araştırma yapılmamıştır. Dolayısıyla, bu kreatin formunun şu anda yaygın olarak kullanılan mevcut kreatin monohidrat formundan daha etkili olacağını bilimsel olarak gösteren hiçbir kanıt yoktur.