Ketojenik diyet, düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı bir diyettir. Ketojenik beslenme, karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve onu yağ ile değiştirmeyi hedefler. Karbonhidrattaki bu azalma, vücudu “ketozis” adı verilen bir metabolik duruma sokar.
Ketojenik diyet, yüksek yağ içeren bir diyet olmasına rağmen yağ kaybettiren diyet olarak da bilinmektedir. Dolayısıyla kilo kaybına yardımcı olmaktadır.
Vücudu bir şeker yakıcı olmaktan çok yağ yakıcı olmaya yeniden programlamak, mevcut metabolik duruma, şeker isteğine ve zihinsel güce bağlı olarak iki ila altı hafta kadar bir süre alabilmektedir. Bu nedenle, halihazırda sağlıklı beslenmeyen bireylerin bu diyet tarzına geçişi zor olabilir.
Diyete geçiş sürecinde ilk adım; karbonhidratları, rafine şekerleri, yapay gıdaları ve işlenmiş gıdaları beslenme alışkanlığından çıkarmak olmalıdır. Adaptasyon aşaması geçildikten ve ketosiste olup olunmadığı test edildikten sonra, beslenme programından çıkarılan ve sevilen gıdaların ketojenik versiyonları denenmeye başlanabilir.
Keto diyetine başlama aşamasında dikkate alınması gereken bir diğer kriter, kan ketonlarının test edilmesi ve karbonhidrat alımının izlenmesidir. Bunlar olmadan keto adaptasyonuna ulaşılıp ulaşılmadığı bilinmez.
Adaptasyon aşamasının sürecin en zorlu kısmı olabileceği unutulmamalıdır! Bu süreç bazı bireylerde baş ağrısına ve yorgunluğa sebebiyet verebilir.
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
Ketozise girip çıkın: Ketozise girip çıkarak, vücuda rahat bir nefes aldırılır ve hangi yakıt kaynağının kullanılacağı konusunda esnek olması için vücut eğitilir.
Vücudunuzu dinleyin: Vücut bazı yiyeceklere nasıl tepki verdiği konusunda bazı sinyaller gönderir. Vücudun gönderdiği bu sinyallerin dinlenmesi ve diyete göre özelleştirilmesi tavsiye edilir.
Besin kalitesini yapabileceğiniz en iyi şekilde yükseltin: Organik ürünlerin, otla beslenen ve yüksek çayırlarda yetiştirilen sığır etlerinin, doğal olarak avlanmış deniz ürünlerinin ve bunların yanı sıra sağlıklı anti-inflamatuar olan yağların tüketilmesi tavsiye edilir. Bitkisel yağlar ve tohum yağları tüketilmemelidir.
Yaşam tarzı alışkanlıklarınızı değiştirin: Diyetten maksimum fayda elde etmek için yemek planına sadık kalmanın ve sağlıklı bir yaşam tarzını takip etmenin önemli olduğunu unutulmamalıdır! Bu sağlıklı yaşam tarzı düzenli egzersiz yapmayı, susuz kalmamayı, yeterli uyku uyumayı, ilave toksinleri ve stresleri ortadan kaldırmayı içermektedir.
İdil Ediboğlu Koç
Diyetisyen