İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Atkins Diyeti Yaparken Kullanabileceğiniz Takviyeler

Atkins Diyeti Nedir?

Atkins diyeti, Amerikalı bir kardiyolog olan Dr. Robert Atkins tarafından, 1970'lerin başında oluşturulmuş olan ve genellikle zayıflama için önerilen düşük karbonhidrat bazlı bir diyettir. Bu diyet çeşidi, zamanla gelişmiştir ve şimdi insanları daha yüksek lifli sebzeler yemeye ve daha fazla egzersiz yapmaya teşvik etmektedir.

Dr. Atkins, bir kardiyologdu. Kendisi, karbonhidrat alımını önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan bir diyet tasarladı.

Atkins Diyeti, dört temel ilkeye sahiptir. Bu ilkelere sadık kalıp diyeti uygulayacak kişinin; kilo vereceği, kilo kaybını koruyacağı, sağlığına kavuşacağı ve hastalıkların önlenmesi için kalıcı altyapıyı hazırlayacağı belirtilmektedir.

Atkins'e göre kilo almanın temel nedeni; özellikle şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve un gibi rafine karbonhidratların tüketilmesidir.(1)

Atkins Diyeti Nasıl Yapılır?

Dr Atkins diyeti yapan bir kişinin metabolizması; glikoz yada şekeri kullanmak yerine depolanmış vücut yağını yakıt olarak kullanmaktadır. Bu tarz yakıt değişimi durumu, “ketosiz” olarak adlandırılır.

Glikoz seviyeleri düşük olduğunda, insülin seviyeleri de düşük olur. Bu noktada ketozis oluşur. Diğer bir deyişle, glikoz seviyeleri düşük olduğunda, vücut kendi yağ depolarını bir enerji kaynağı olarak kullanmaya başlar.

Bir kişinin, yemek yemeden önce glikoz seviyeleri düşüktür, bu nedenle insülin seviyeleri de düşük olur. Yemek yediği zaman ise, glikoz seviyeleri yükselir ve bu da insülin seviyelerinin yükselmesini tetiklemektedir.

Glisemik indeks, yemekten sonra besinlerin kan şekeri seviyelerini hangi hızda ve ne kadar yükselttiğine bağlı olarak karbonhidratları, 0 ile 100 arasında bir skalada sıralayan ölçektir.

Beyaz ekmek ve şeker gibi rafine karbonhidratlar yüksek seviyelerde glikoz içerir. Bu nedenle, yüksek glisemik indekse sahip gıda olarak adlandırılırlar. Bu tür karbonhidratlar, hızla kanın içine girer ve insülin seviyelerinin hızla yükselmesine neden olmaktadırlar.

Yulaf gibi diğer karbonhidrat türleri ise, kan glikoz seviyelerini çok hızlı veya çok ciddi şekilde etkilemez. Düşük glisemik yüke sahiptirler, bu nedenle düşük glisemik indekse sahip gıda olarak adlandırılırlar.

Net karbonhidratlar, toplam karbonhidrat eksi lif ve şeker alkolleridir. Şeker alkolleri kan şekeri seviyelerinde minimal bir etkiye sahiptir. Dr. Atkins'e göre en iyi karbonhidratlar; düşük glisemik yüke sahip olanlardır.

Vitamin bakımından zengin gıdaların eksikliğini telafi etmek için bu diyet kişiyi, vitamin ve mineral takviyeleri kullanmaya teşvik etmektedir.

Atkins Diyeti Yapılırken Takviye Kullanılmalı mı?

Atkins diyeti, belirli gıdaların tüketilmesine izin verildiği ya da verilmediği 4 farklı aşamadan oluşmaktadır. Dolayısıyla, vitamin ve mineral içeriği yüksek çoğu gıdadan yararlanılamayan aşamadaysanız çeşitli takviyeler kullanmanız elzem olacaktır.

Bu konu ile ilgili Dr. Atkins, Atkins Diyeti kitabı “Besin Takviyeleri” bölümünün ikinci başlığında; “Onlarsız kalmayı düşünmüyorum bile!” diyerek gıda takviyelerine olan bakışını dile getirmiştir. Ayrıca Orijinal kitabının tüm bölümüne ek olarak Dr Atkins ayrıca, vitaminlerin potansiyel tıbbi yararları hakkında ayrı bir kitap yazmıştır. Takviyelerin doğru kombinasyonu tüm besin maddelerinin tam spektrumunu almanızı sağlayabilir. Takviyeler aynı zamanda diyete bağlı kalmanızı, yağ yakıcı metabolizmanızı artırmanızı ve bazı yaygın diyet problemlerini önlemenizi kolaylaştırabilir.(2)

“Aşama 1” İçin Gerekli Takviyeler (Atkins İndüksiyonu)

Bu aşamada izin verilen Atkins diyeti listesi içeriği sınırlıdır ve tüm meyve ve tahılları içermez. Bu nedenle, multivitamin almak beslenme dengesini sağlamak için iyi bir fikirdir. İndüksiyon süreci sadece iki hafta sürer, böylece sağlığınız bu kadar kısa sürede herhangi bir eksiklikten etkilenmez.

Ancak vücudunuz ihtiyacı olan tüm besinleri almazsa, güçlü gıda özlemleri duyabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz. Güçlü bir multivitamin formülü, diyete bağlı kalma veya pes etme arasındaki farkı yaratabilir. Birçok kişi, Atkins’in ilk aşaması sırasında, ketosiz sıkıntıya uğratmaya başlamadan önce yorgun hisseder. Bu durum, “İndüksiyon Gribi” ismi adı altında kötü bir şöhretle anılmaktadır.

Ekstra güçlü B ve C vitamini dozları yorgunluğun azaltılmasına yardımcı olur. Magnezyum ve potasyum, baş ağrıları ve kas krampları gibi diğer “grip” semptomlarıyla baş etmede yardımcı olur.

İndüksiyon sırasında şeker olan özlemin artması yaygın görülen bir durumdur. Krom ve yeşil çay ekstresi, kan glikoz seviyelerini düzenler ve bu istekleri azaltmaya yardımcı olabilir.

Dr Atkins, metabolik direnci yüksek olan kişilerin yağ yakıcı metabolizmalarını ve ketozise geçişlerini hızlandırmak için Co-Enzyme Q10 ve L-Carnitine takviyelerini tavsiye etmektedir.(3)

“Aşama 2 ve 3” İçin Gerekli Takviyeler (Devam Eden Kilo Kaybı ve Ön Koruma)

Vitamin ve mineral bakımından zengin gıdaları diyet listenize eklemeye başlamanıza izin verilen bu aşamalara geldiğinizde, beslenmeniz daha çeşitli olacak ve ekstra vitaminlerle takviye edilmeye daha az ihtiyaç duyacaksınız.

Ancak, hala yorgunluk ya da şeker arzusu yaşıyorsanız, yukarıda listelenen multivitaminleri ve diğer takviyeleri almaya devam edebilirsiniz.

Atkins diyetiyle birkaç hafta geçtirdikten sonra, bazı insanlar kabız olabilmektedirler. Bu durumun nedeni, diyet öncesine göre bu kişilerin artık daha az lif tüketiyor olmalarıdır (tahıllar ana kaynaklarından biridir). Bu hoş olmayan yan etkiyi ek bir lif takviyesi alarak önleyebilirsiniz. Dr Atkins, bu durumla karşılaşmamanız adına; keten tohumu ve psyllium kabuklarının yemek üzerine serpilerek kullanılmasını veya tablet olarak alınmasını tavsiye etmektedir.

Dr Atkins’in, fenel kalp sağlığı için önerdiği bir diğer takviye, esansiyel yağ asitleridir. Bunlar genellikle Omega-3, 6, 9 yağ kapsülleri biçimindedir. Bu takviye, kan dolaşımını iyileştirmeye ve arterleri plak oluşumundan korumaya yardımcı olur.

“Aşama 4” İçin Gerekli Takviyeler (Bakım-Koruma)

Bakım aşaması; rafine şeker ve beyaz un gibi yüksek oranda işlenmiş karbonhidratlar hariç çoğu gıdaya izin vermektedir. Bu aşamada, düşük karbonhidratlı yaşam tarzına iyi adapte olacaksınız ve büyük olasılıkla yukarıda listelenen herhangi bir spesifik sorunla karşılaşmadığınız sürece, ek bir takviyeye gerek duymayacaksınız.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 6.11.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top