İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Zerdeçal Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

Zerdeçal Nedir?

Zerdeçal, asya yemeklerinde yaygın olarak yer alan ve zerdeçal bitkisinden elde edilen bir baharattır. Hafif yakıcı, acı bir tada sahiptir ve bazı yiyecekleri tatlandırmak veya renklendirmek için sıklıkla kullanılır. Bunun yanında, zerdeçal gıda takviyeleri olarak kullanılmaktadır.

Zedeçal nedir (kurkumin), zerdeçalın faydaları nelerdir, zerdeçal takviyesi ne şe yarar?

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Hindistan ve Asya mutfağının önemli bir baharatı olan zerdeçalın faydalarını aşağıda sıralıyoruz (1):

İltihaplanmaya Karşı Etkisi

Zerdeçalın aktif bileşenlerinden biri olan kurkumin (curcumin), güçlü bir anti-inflamatuar ve antioksidandır. Vücutta oluşan iltihaplanma ile savaşan biyoaktif bir madde olan bu bileşen sayesine zerdeçal, oldukça etkilidir.

Antioksidan Seviyesine Etkisi

Serbest radikaller; yağ asitleri, proteinler veya DNA gibi önemli organik maddelerle reaksiyona girme eğilimindedir. Antioksidanların bu kadar faydalı olmasının ana sebebi, vücudu serbest radikallerden koruyabilmesidir. Curcumin, kimyasal yapısı nedeniyle serbest radikalleri nötralize eden güçlü bir antioksidandır. Ayrıca curcumin; vücudun antioksidan enzimleri aktivitesini de artırır.

Beyin Fonksiyonlarına Etkisi

Önceden çocukluktan sonra nöronların bölünüp çoğalamayacağına inanılıyordu. Ancak yapılan çalışmalar; beyinde bir tür büyüme hormonu işlevi gören beyin kaynaklı nörotrofik faktörün (BDNF), nöronların beynin belli bölgelerinde artmasını sağladığını göstermektedir. Zerdeçalın ana bileşenini oluşturan kurkuminin bu BDNF seviyelerini artırmada rol oynadığı düşünülmektedir. Dolayısıyla zerdeçal, bazı beyin fonksiyonlarını iyileştirip depresyon gibi belirtileri azaltıp hafızayı güçlendirebilir. Ancak etkisi konuda net bir sonuç alabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Artrit Belirtilerine Etkisi

Romatoid artritli kişiler üzerinde yapılan bazı çalışmalar, kurkuminin anti-enflamatuar özelliği sayesinde artrit hastalığının semptomlarını iyileştirmede etkili olabilir.

Tüm bu etkilerin kesinliğe sahip olmadığı, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu bilinmelidir.

Zerdeçal hakkında daha fazla bilgi alabilmek için "Zerdeçal (Curcumin) Nedir?" içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Taze Zerdeçal Nasıl Tüketilir?

Taze zerdeçalı salatalarınıza dilimleyerek veya rendeleyerek kolayca tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra rendelediğiniz zerdeçalın suyunu sıkıp çayınıza ekleyebilir, posasıyla çay demleyebilir ya da diğer meyvelerle öğüterek smoothie yapabilirsiniz.

Zerdeçal Mideyi Ağrıtır mı?

Zerdeçal aşırı tüketildiğinde midedeki asit üretimini artırabilir. Bu da zamanla mide ağrısı gibi mide sorunlarına yol açabilir.

Zerdeçal Çayı Ne Kadar Tüketilmeli?

Günde 1 - 2 fincan zerdeçal çayı tüketmek yeterlidir. Ancak kronik rahatsızlığı olan kişilerin zencefil çayını doktor kontrolünde tüketmesi önerilir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 14.11.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top