İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Kan Şekeri Yüksekliği Nedir, Nasıl Düşürülür?

Kan Şekeri Yüksekliği Nedir?

Yüksek kan şekeri ya da diğer adıyla hiperglisemi, zaman içerisinde diyabetli kişilerde büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Normalden daha fazla karbonhidrat tüketmek ve normalden daha az aktif olmak gibi çeşitli faktörler hiperglisemiye neden olabilir (1). Kan şekeri belirtilerinin birçok kişi tarafından hissedilmemesi nedeniyle, düzenli kan şekeri testi diyabet hastaları için oldukça önemlidir.

Kan Şekeri Yüksekliğinin Belirtileri Nelerdir?

Kan şekeri yüksekliğinin kısa süreli belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Aşırı susuzluk
  • Aşırı idrara çıkma
  • Geceleri idrara çıkmada artış
  • Bulanık görme
  • İyileşmeyen yaralar
  • Yorgunluk

Yukarıda listelenen semptomlar birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir. Problem ne kadar uzun süre tedavi edilmezse, sorun o kadar ciddi hale gelebilir. Genel olarak, yemeklerden sonra 180 mg/ L'den fazla veya yemeklerden önce 130 mg/dL'den fazla olan kan şekeri seviyelerinin yüksek olduğu kabul edilir (2).

Kan Şekeri Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı faktörler hiperglisemiye sebep olabilir (3):

  • Normalden daha fazla karbonhidrat tüketmek
  • Normalden daha az fiziksel olarak aktif olmak
  • Hasta olmak ya da enfeksiyon kapmak
  • Yüksek düzeyde stres yaşamak
  • Uygun dozda glikoz düşürücü ilaç almıyor olmak

Kan Şekeri Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Yüksek kan şekeri (hiperglisemi) için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır (4):

Glikoz Seviyeleri İzlenerek

Diyabeti yönetmenin önemli bir kısmı, kan şekeri seviyesini sık sık kontrol etmektir. Kan şekeri seviyelerinin hedef aralığından ne zaman saptığını bilmek, daha önemli sorunlar ortaya çıkmadan önce kan şekerinin tekrar kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Hareket Edilerek

Egzersiz yapmak, kan şekeri seviyesini düşürmenin ve olması gereken seviyede tutmanın en iyi ve en etkili yollarından biridir. Uzun süredir şeker hastalığı bulunan ve insülin tedavisi alan kişilerin, yapılacak olan egzersizlerin sınırlaması ve zamanlaması hakkında doktora danışmaları tavsiye edilir.

Yeme Alışkanlıkları Gözden Geçirilerek

Karbonhidrat alımını yönetmek ve daha yüksek kan şekeri seviyelerini önleyebilmek için bir diyetisyen veya beslenme uzmanı ile sağlıklı bir diyet oluşturulabilir.

Tedavi Planı Değerlendirilerek

Doktor tarafından, kişisel sağlık geçmişi ve hiperglisemi ile ilgili deneyimlere dayanılarak tedavi planı yeniden değerlendirilebilir.

Hiperglisemi Komplikasyonları Nelerdir?

Tedavi edilmeyen ve kronik hiperglisemi ciddi yan etkilere neden olabilir. Bunlardan bazıları aşağıda yer almaktadır (5):

  • Sinir hasarı veya nöropati
  • Böbrek hasarı veya nefropati
  • Böbrek yetmezliği
  • Kalp-damar hastalığı
  • Göz hastalığı veya retinopati
  • Sinirlerin hasar görmesinden ve zayıf kan akışından kaynaklanan ayak problemleri
  • Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar gibi cilt problemleri

Kan Şekeri Yüksekliği Nasıl Önlenir?

İyi bir diyabet yönetimi ve kan şekeri ölçümünün dikkatli bir şekilde izlenmesi, hem hiperglisemiyi önlemenin hem de kötüleşmeden durdurmanın en etkili yoludur (6).

Düzenli Olarak Test Yaptırın

Kan şekeri seviyeleri düzenli olarak ölçtürülerek doktor tavsiyesi alınabilir.

Karbonhidrat Tüketimi İyi Yönetin

Ana ve ara öğünlerde ne kadar karbonhidrat tüketildiği takip edilerek, doktor veya diyetisyen tarafından onaylanan miktar aralığında kalmaya çalışılabilir.

Diyabetle Yaşamayı Öğrenin

Şeker hastalığına sahip bireyler, kan şekeri seviyelerinin belirli derecelere ulaşıp ulaşmadığı veya ne zaman yükselebileceği konusunda bir eylem planı hazırlanabilir. Şeker ilaçları ile diğer ilaçların, öğünlerin miktarına ve zamanlamasına göre tutarlı olarak, reçete edildiği şekilde kullanılması gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Normal Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Normal kan şekeri seviyesi, 140 mg/dL (7.8 mmol/L)’den düşük olmalıdır.

Kan Şekeri Düşerse Ne Olur?

Kan şekeri düşerse yorgunluk, soluk ten, düzensiz veya hızlı kalp atışı gibi semptomlar görülebilir.

Kandaki Glikoz Değeri Neden Yükselir?

Çok fazla karbonhidrat tüketmek, hareketsizlik, (eğer kullanılıyorsa) insülin veya diyabet ilaçlarının dozunu azaltmak, hormon seviyesindeki değişiklikler ve stres; kandaki glikoz seviyesinin yükselmesine sebep olabilen etmenlerdir.

Kan Şekeri Ölçümü İçin Kaç Saat Aç Kalınmalı?

Kan şekeri ölçümünün doğru sonuç vermesi için yaklaşık 12 saat aç kalmak gerekebilir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 28.02.2019
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top