İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

DV ve RDA Nedir? DV ile RDA’nın Farkları Nelerdir?

İthal gıdaların ve gıda takviyelerin üzerinde besin değerlerini görmeye alışığız. Her besinden ne kadar olduğu gramaj olarak belirtilir ve de yanında DV% veya RDA% diye bir ibare vardır.

İthal gıdaların ve gıda takviyelerin üzerinde besin değerlerini görmeye alışığız. Her besinden ne kadar olduğu gramaj olarak belirtilir ve de yanında DV% veya RDA% diye bir ibare vardır. DV’nin ne olduğunu, RDA’nın ne olduğunu ve aralarındaki farkı sizlere anlatacağız.

DV 

DV, Daily Value yani Günlük Değerler kısacası (GD) demektir. DV, Amerikan gıda ve kontrol genel müdürlüğü FDA’in (U.S. Food and Drug Administration) yarattığı bir sistemdir. Her gıda için 1 DV vardır. Yaşı, cinsiyeti, kilosu, veya boyunun bu sistemde bir önemi yoktur. DV almanız gereken miktar değildir. DV günlük ortalama bir beslenmenin ne kadarını karşıladığıdır.

RDA 

RDA Recommended Dietary Allowance yani Önerilen Besin Tüketimi. RDA hareketsiz bir insan için tüketilmesi tavsiye edilen günlük besin miktarıdır. RDA yaşa, cinsiyete, ve hatta hareketlilik seviyesine göre değişkenlik gösterir. Bu yüzden, DV’den daha faydalı bilgiler sunmasına rağmen herkes için farklı bir RDA olduğu için genelde satılan besinlerin veya besin takviyelerinin üzerinde DV’den daha az kullanılır. Bu dezavantajı gidermek için, RDA’da sıkça kullanılan bir metodoloji ise, 5500 kalori alan, spor yapan, 20-40 yaş arası erkeklere göre RDA değerlerini yazmaktır.

Uzman Yardımı

Bazı DV veya RDA rakamları 100%’ün niye üzerinde ?

Bunun birkaç sebebi vardır:

1. Beslenmeye ne kadar bilimsel yaklaşmaya çalışsak da herkes için beslenme değerleri farklıdır. Hızlı metabolizması ve yavaş metabolizması olan birini, iyi ve kötü çalışan sinidirimi olan kişileri, veya 2.0 metre boyu ve 1.60 boyu olan birini karşılaştırmak ne kadar doğru ise DV% rakamları da o kadar doğrudur. DV ve RDA sadece yaklaşık rakamlar verir. 

2. Ortalama beslenme ile Optimal (en iyi) beslenme arasında büyük fark vardır. Günlük Tavsiye edilen D Vitamini üzerinden örnek verelim:

US FDA (Amerikan Gıda ve Kontrol Müdürlüğü: 400 IU
• Institute of Medicine (Ulusal Sağlık Enstiütüsü): 600 – 800 IU
• Health Canada (Kanada Sağlık Örgütü): 600 – 800 IU
• Dr. Mehmet Öz (Amerika’nın en tanınmış Doktorlarından): 1.000 IU
• Dr. Andrew Weil(Amerika’nın en tanınmış Beslenme Uzmanı Doktorlarından): 2.000 IU
• D Vitamini Kurulu: 5.000 IU

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 24.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
ETBIS Logo
Mobil görünüm için tıklayın.
Top