Arjinin metabolizmada birçok farklı işlevde kullanılan ve besinlerle alınabilen önemli bir amino asittir (1). Arjinin faydaları ve etkileri şu şekilde değişiklik gösterebilmektedir: (2)
En yüksek arjinin oranı hindi göğsünde bulunmaktadır. Bir porsiyon pişmiş hindi göğsünde 16 gram arjinin bulunmaktadır. Bunun yanında, B vitaminleri ve omega-3 yağ asitleri gibi diğer besin maddelerinin yüksek bir konsantrasyonuna da sahiptir.
Tavuk protein almak için diğer bir popüler ve sağlıklı yoldur. Ayrıca, ikinci en zengin arjinin kaynağıdır. Bir porsiyon tavuk göğsünde protein ve günlük alınması gereken arjininin yüzde 70'i bulunur. Bu miktar yaklaşık 9 gram olarak belirlenmiştir.
Bir fincan kabak çekirdeği yaklaşık 7 gram arjinin içermektedir. Kabak çekirdeği, demir ve çinko mineralleri bakımından zengin bir kaynaktır.
Bir fincan kavrulmuş soya fasulyesi yaklaşık 4.6 gram arjinin içerir. Soya fasulyesi ayrıca mineraller, potasyum ve magnezyum bakımından da zengin bir kaynaktır.
Bir bardak fıstık yaklaşık 4,6 gram arjinin içerir. Fıstık, protein açısından zengin içeriğine ek olarak, B3, E vitamini, folat ve niasin için de iyi bir kaynaktır.
Spirulina, denizde yetişen mavi-yeşil alglerin bir türüdür. Genellikle toz olarak bulunur ve özellikle smoothielere ekstra besin değeri katmak için kullanılır. Bir fincan spirulina, yüksek miktarda kalsiyum, demir, potasyum ve niasin ile birlikte 4.6 gram arjinin içerir.
Protein kaynakları oldukları için süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinden de arjinin almak mümkündür. Bir bardak süt yaklaşık 0,2 gram arjinin içerir.
Nohut özellikle et yemeyenler için protein ve lif almanın harika bir yoludur. Bir fincan pişmiş nohut; 1.3 gram arjinin, 14.5 gram protein ve 12.5 gram diyet lifi içerir.
Mercimek; fincan başına yaklaşık 1.3 gram arjinin içermektedir. Aynı zamanda, günlük diyet lifi gereksiniminin yüzde 63'ünü karşılamaktadır.
Arjinin kullanımı, gıda takviyesi yoluyla da sağlanabilmektedir. Böylece, alınması gereken miktar diyet listesine eklenip günlük önerilen dozlarda alınabilmektedir.
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Gözde Doğan
Sporcu ve Diyetisyen