İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Aloe Vera Nedir, Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Aloe Vera Nedir?

Aloe vera, sıcak ve kuru iklimlerde yetişen kaktüs benzeri bir bitkidir. Aloe, ilaç yapımında kullanılan iki madde olan jel ve lateksi üretmektedir. Aloe vera jeli, aloe bitki yaprağının iç kısmında bulunan açık, jöle benzeri bir maddedir. Aloe lateksi ise, bitkinin zarının hemen altında yer alan ve sarı renkte olan maddedir. Bazı aloe vera ürünleri ezilmiş bütün yapraktan yapılmaktadır. Bu nedenle bu ürünler hem jel hem de lateksi bir arada bulundururlar.

Aloe bitkisinin 300'den fazla türü vardır. Aloe barbadensis (aloe vera), bu türler arasında en iyi bilinen ve sağlık ve güzellik alanında kullanılan türdür. Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güney ve batı bölgelerinde kuru, tropikal iklimlerde doğal olarak yetişmektedir. (1)


Aloe Vera Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

  • Sindirim: Aloe lateks, aloe veraya laksatif özelliklerini veren ve kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilecek bir antrakinon olan aloin içermektedir. (2)

  • Sivilce gibi cilt rahatsızlıkları: Aloe kremleri, cilt üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir. Kaşıntı ve iltihaplanmayı yatıştırmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

  • Yaralar: Aloe jeli yaralarda yanık etkisinin kesilmesine yardımcı olabilir. Ancak açık yaraya sürülmemelidir (3).

  • Mide ekşimesi: Araştırmacılar, aloe veranın mide ekşimesi ve kusma dahil gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) birkaç semptomunu azaltılmasına yardımcı olabileceğini gözlemlemiştir. (4)

  • Diş plağı: Aloe vera gargaralarının ağız içindeki plakları azaltmaya yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. (5)

  • Son olarak bir başka çalışma, domateslerin dışına uygulanan aloe vera jelinin olgunlaşmayı geciktirerek gıdanın kalite ve tazeliğini korumaya yardımcı olduğunu ve gıda üzerinde bazı bakterilerin gelişmesini engellediğini bulmuştur. (6)

Aloe Veranın Cilde Faydaları Nelerdir?

Aloe vera cilde faydaları ile ön plana çıkan bir bitki olduğu için dolayısıyla, güzellik ve kozmetik dünyasında yaygın olarak kullanılan bir bileşendir. Nemlendiricilerden toniklere, şampuanlara ve bakım kremlerine kadar birçok ürünün içerisinde bulunması mümkündür.

Aloe vera, cildi nemlendirmesi ve temiz tutması özellikleriyle bilinmektedir. Aynı zamanda cilt ve yaşam fonksiyonları için önemli olan A vitamini, C vitamini ve E vitamini bakımından oldukça zengindir. Buna ek olarak, sekiz temel amino asit içerisinden yedisini içermektedir ve anti-inflamatuar özellikleriyle de bilinmektedir. 

Cilt sağlığının korunmasına yardımcı bu vitaminlerin tümünü içeren multivitamin ürünlerini buradan satın alabilirsiniz!

Son olarak, aloe vera içeren saç bakım ürünlerin de bulunması mümkündür. Bazı güzellik uzmanları, yaprakların içinde bulunan jeli doğrudan saçlara uygular ve aloe verayı bir saç kremi olarak kullanırlar.


Aloe Vera Nasıl Kullanılır?

Aloe Veranın Ağız Yoluyla Kullanımı

  • Kabızlık için: Akşamları 100-200 mg aloe veya 50 mg aloe özü alınabilir. Ayrıca, günlük olarak bir kapsül dozla başlanarak ve gerektiğinde günde üç kapsüle kadar artan bir aloe içeren 500 miligramlık takviye kullanılabilir (7).

  • Kilo kaybı için: 8 hafta boyunca günde iki kez 147 mg aloe içeren spesifik bir aloe jel ürünü zayıflamak amacıyla kullanılabilir (8).


Aloe Veranın Cilt Üzerinde Kullanımı

Sivilce için: Sabah ve akşam yüz yıkandıktan sonra, tretinoin jeli olarak adlandırılan ilaç ile birlikte %50 oranında aloe özü içeren jel uygulanır.

Yanıklar için: 6 hafta boyunca günde iki kez yanık olan bölgeye, aloe vera ve zeytinyağı kremi sürülebilir. Ayrıca, yara sargısını değiştirdikten sonra günde iki kez ya da yanık iyileşene kadar her üç günde bir aloe vera krem kullanılabilir.

Uçuk için: %0,5 oranında aloe özü içeren bir krem, 5 ardışık gün için günde üç kez veya 2 haftalık bir süre boyunca günde iki defa uygulanabilir (9).


Aloe Veranın Tarihi

Aloe vera, en az 6.000 yıldır iyileştirici özellikleriyle bilinmektedir. İlk zamanlarda bitki, “ölümsüzlük bitkisi” olarak bilinmiş ve cenaze hediyesi olarak Mısır firavunlarına sunulmuştur. İnsanlar bu bitkinin iyileştirici faydaları hakkında bilgilere uzun zamandır sahiptir. Yıllar geçtikçe insanlar “yanık bitkisi”, “çölün zambağı” ve “filin safrası” olarak bilinen aloe verayı, yaraları, saç dökülmesini, hemoroidleri ve sindirim sorunlarını tedavi etmek için geleneksel yöntemler ile kullanmıştır. (10)

Bu günlerde ise aloe veranın arkasında büyük bir sanayi yer almaktadır. Bitkinin özsuyu nemlendirici, sabun, tıraş kremi ve güneş losyonları gibi kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Aloe Vera Cinsel Gücü Artırır mı?

Aloe veranın cinsel gücü artırdığına ve cinsel performansını iyileştirdiğine dair klinik olarak kanıtlanmış bir çalışma yoktur. Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Aloe Vera Haftada Kaç Kez Kullanılır?

Aloe vera, kesin sonuç için haftada ortalama iki kez kullanılmalıdır. 

Aloe Vera Cilt Maskesi Nasıl Yapılır?

İki yapraktan sıyırarak çıkardığınız aloe vera jelini blender’a koyun. Üzerine 2 - 3 kaşık salatalık suyu ve bir kaşık bal ilave edip iyice karıştırın. Homojen kıvama getirdiğiniz aloe vera maskesini haftada iki kez 10 - 15 dk uyguladıktan sonra cildinizi yıkayıp kurulayın. 

Aloe Vera Ciltteki Lekeleri Yok Eder mi?

Araştırmalar, aloe veranın ciltte oluşan akne, sivilce, yara ve benzeri cilt problemlerine iyi gelebileceğini göstermektedir. Aloe vera özlü cilt kremi ya da maskeleri düzenli olarak uygulandığında hem cilt problemlerinin önüne geçmek hem de bunların ciltte yol açtığı lekeleri gidermek mümkündür. 

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 21.12.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top