Protein diyeti, kilo vermek için sıkça başvurulan diyetlerden biridir. Diyette protein tüketimi arttırılarak açlık hissinin azaltılması, daha az yemek yeme isteği sağlar. Atıştırma ihtiyacı azalır, ayrıca egzersiz ile desteklenerek kas gelişimi de sağlanabilir. Bu diyette protein tozu doğal beslenmeyi desteklemek amacıyla kullanılabilir.
Protein, yağ ve karbonhidratla beraber üç temel makrobesinden biridir. Yapılan çalışmalar, proteinin kas kütlesini ve gücünü artırırken, kilo vermeye ve karın yağlarının yakılmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Protein için önerilen günlük alım miktarı kadınlar için 46 gram ve erkekler için 56 gramdır (1). Bu oran kişinin aktivite seviyesine, kilosuna ve diğer bazı etkenlere göre değişiklik gösterebilir.
Protein vücuttaki kas ve diğer hücrelerin büyümesi, geri kazanımı ve onarımı için hayati öneme sahiptir. Vücut bazı amino asitleri kendisi üretir, ancak birçok temel amino asit gıdalardan elde edilmektedir. Balık, kümes hayvanları, et, tofu, soya fasulyesi, kuruyemişler ve süt protein oranı yüksek besinlerden bazılarıdır.
Protein diyeti, günlük alınması gereken protein miktarının üzerinde bir protein tüketimini hedefler. Günlük ihtiyaç duyulan protein miktarı genellikle kilogram başına 1-2 gram olarak belirlenmiştir. Günlük tüketilen gıdaların %50’den fazlası protein içermektedir ve bunların dengeli bir şekilde tüm öğünlerde tüketilmesi gerekmektedir. Diyette protein alımı ve yüksek protein tüketimi açlık hissini yatıştırdığından ve kalori alımını azalttığından kilo verme sürecine önemli katkı sağlar.
Günlük tavsiye edilen protein tüketim miktarı, vücut ağırlığının her bir kilogramı için yaklaşık 0,8 gramdır. Özellikle yaşlı bireylerde yaşa bağlı kas kaybını önlemeye yardımcı olmak için kilogram başına 1,3 gram protein tüketimi önerilmektedir. Ayrıca zayıflamak için protein diyeti oldukça etkilidir. Kilogram başına 1,6 gram protein tüketmeye odaklı bir diyet uygulandığında kilo verme ve yağ yakma oranının arttığı, kas kütlesinin ise korunduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, kilo kaybı ve genel sağlık için yüksek proteinli bir diyet, vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 1,2-1,6 gram protein ve günlük kalorinin % 20-30'unu sağlamalıdır (2).
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Tansu Tuğcu
Uzman Diyetisten