6 ürün listeleniyor.
|
Omega 3, yani halk arasında diğer yaygın adıyla balık yağı, çoklu doymamış yağ asidinden oluşan bir besin grubudur. Vücutta doğal yollardan üretilemeyen bu bileşenler, besin ya da takviye çeşitleri aracılığıyla vücuda kazanılır. Pek çok gıdada yer alan Omega 3’ün seviyeleri önemlidir. En çok yağlı balıklarda ve diğer deniz ürünlerinde bulunan Omega 3, diğer adı olan balık yağını buradan alır. Deniz ürünlerinin yanı sıra, kuruyemişler, bitkisel yağlar ve tohumlar aracılığı ile de vücuda kazandırılabilir.
Omega 3 balık yağı takviyeleri, bebeklikten yetişkinliğe kadar geçen süreçte herkesin sıkça tercih ettiği ürünlerdir.
Omega 3 yağ asitleri ALA (Alfa – Linolenik Asit), EPA (Eikosapentaenoik Asit) ve DHA (Dokosaheksaenoik Asit) adlı üç temel yağ asidinden oluşur. Hücresel düzeyde birçok faaliyete katılan bu bileşenlerden EPA ve DHA, yağlı balıklarda ve kabuklu deniz ürünlerinde yüksek miktarda bulunur. ALA ise bitkisel kaynaklarda bulunan bir bileşendir. Soya fasulyesi, chia tohumu, keten tohumu, kanola gibi yağ elde edilen bitkilerde yüksek miktarda bulunur.
Çoğunlukla chia tohumu, kivi, keten tohumu, soya fasulyesi, kırmızı yaban mersini, kanola, semizotu, ceviz ve kabak çekirdeği gibi bitkisel besinlerde bulunan omega 3 yağ asitlerinin kaynağıdır. ALA, tüketildikten sonra EPA ve DHA’ya dönüşebilme özelliğine sahiptir. Bununla birlikte; bazı insanların vücutları bu dönüştürmeleri çok verimli bir şekilde yapamayabilir ve bu dönüşüm sırasında önemli oranda yağ asidi kaybolabilir. Vücut için değerli EPA ve DHA kaynakları, ALA’dan dönüştüklerinde yeterli miktarı karşılamazlar; bu sebeple doğrudan alınmaları daha verimli olabilir.
Balık yağı, uskumru, somon, sardalya ve ringa balığı benzeri besinlerden ve yenilebilir/sofralık deniz yosunu çeşitlerinden elde edilebilen bir çeşit Omega 3 yağ asididir. Ayrıca, anne sütünde de bulunur.
Somon gibi soğuk su balıkları, balık yağı, alg yağı ve anne sütü gibi besinler DHA bakımından zengin besinlerdir. DHA, en önemli Omega 3 yağ asidi çeşidi olarak sayılır. Buna rağmen, DHA ihtiyacı besinlerin doğrudan tüketimi ile yeteri kadar karşılanamayabilir. Bu nedenle, vücut bu ihtiyacı dengelemek için ALA ve EPA’yı DHA’ya dönüştürebilir.
Supplementler.com online mağazasında yer alan Omega 3 balık yağı çeşitleri kapsül form ve çiğnenebilir form olmak üzere ikiye ayrılır. Daha çok çeşit ve formu incelemek için Vitaminler.com online mağazasında yer alan Omega 3 Balık Yağı çeşitlerine göz atabilirsin.
Kapsül formda satışa sunulan omega 3 çeşitleri, pek çok mineral ve vitaminde olduğu gibi en sık tercih edilen formdur. Su eşliğinde kolayca yutulabilen kapsül formdaki omega 3 çeşitleri, koku ve lezzet içermediği için daha çok tercih edilir. Özellikle balık yağı takviyelerini koku ve lezzet çekincesiyle tüketemeyen bireyler için uygun bir kullanım alternatifi sunar.
Omega 3 tüketimini keyifli ve lezzetli bir formu olan çiğnenebilir çeşitler, kullanım kolaylığı ile diğer balık yağı çeşitlerinden ayrılıyor. Birbirinden lezzetli aroma seçeneklerine sahip bu özel form ürünler, özellikle de çocuklar için tercih ediliyor. Şekerleme benzeri bir görünüme sahip Nature’s Supreme Gummies Vegan Omega 3-6-9, Supplementler.com online mağazasının en çok tercih edilen lezzetli balık yağı çeşitlerinden biridir.
Supplementler.com online mağazasında tüketiciyle buluşan en iyi omega 3 markaları arasında yerli ve yabancı markalar yer alıyor. Sporcu besinleri üretiminde dünyaca ünlü Polonyalı Olimp markasının balık yağı çeşidi Olimp Gold Omega 3 Sport Edition sporcuların sıklıkla tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor.
Yerli üretimde hammadde kalitesiyle ve deneyimiyle öne çıkan Nature’s Supreme ve New Life markalarının balık yağı çeşitleri keşfedebileceğin ürünler arasında yer alıyor. Nature's Supreme Omega 3 1000 Mg ürünü dünyanın en güvenilir balık yağı tedarikçilerinden olan MEG-3’den temin ediliyor ve 30, 60, 100 kapsül seçenekleri ile satışa sunuluyor. Çok özel bir hammadde olan ve küçük karides benzeri bir deniz canlısından elde edilen SuperbaBoostTM krill yağı ile üretilen Nature’s Supreme Krill Oil ürünü de satın alabileceğin balık yağı takviyeleri arasında yer alıyor.
Balık yağı takviyesi kullanmaya başlamadan önce vücudun ihtiyacı olan seviyenin belirlenmesi önemlidir. Bu oran ile bağlantılı olarak omega 3 seçiminde hammadde özellikleri incelenmelidir. Vegan kullanıma uygun kapsüllerle üretilen ve bitkisel yağlardan elde edilen omega 3 çeşitleri vegan ve vejetaryen bireylerin dikkat etmesi gereken bir özelliktir. Bunun yanı sıra, kapsül yutmakta zorlanan kişiler ve özellikle de çocuklar için çiğnenebilir formdaki balık yağı takviyeleri tercih edilebilir.
Omega 3 takviyelerinin fiyatları, markasına, hammaddesine, servis sayısına ve formuna göre değişkenlik gösterir. Kullanıcının ihtiyacına en uygun balık yağı çeşitlerine Supplementler.com online mağazasından ve fiziki mağazalardan ulaşabilirsin. Detaylı ürün sayfalarından fiyat performans karşılaştırmalarını kolayca yapabilir, vücudunun ihtiyacına ve bütçene en uygun omega 3 çeşidini güvenle satın alabilirsin.
EPA ve DHA asitleri esansiyel yağ asitleridir. Bu yağlar vücut tarafından üretilemez ve etkilerinden faydalanabilmek için dışarıdan alınması gerekir. Balık yağı bilinen en zengin Omega 3 yağ asidi kaynağıdır. Araştırmalara göre günlük 5 gram balık yağı düzenli beslenme için yeterlidir.
Omega 3, yani bir diğer adıyla balık yağı, insan vücudu için pek çok önemli bileşene sahiptir. Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde yapılan araştırmalar, vücuttaki süreçlerini ve faydalarını gözler önüne serer. Omega 3 hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve dahil olduğu işlevlere dair bilgi almak için “Balık Yağı Ne İşe Yarar?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsin.
Omega 3 gereksinimini sağlamak için içeriği zengin uskumru, sardalya, ringa ve somon gibi balıkların tüketilmesi önerilmektedir. Ancak Omega 3 içeren gıda takviyeleri düzenli balık tüketmeyen bireyler için faydalı yağ asitlerinin sağlanmasında oldukçu büyük rol oynar.
Uzmanların genel tavsiyesiyesine göre Omega 3 takviyelerinin kullanımının sabah saatlerinde olmasıdır. Ancak yapılan bazı araştırmalar, saatten ziyade nasıl kullanıldığına dikkat çeker. Vücutta daha iyi emilim sağlaması ve ihtiyaca uygun karşılığı vermesi için balık yağının yiyecek ile birlikte, hatta mümkünse yağ oranı yüksek besinler eşliğinde tüketilmesi önerilir.
Omega 3 takviyelerinin en çok bulunduğu besinlerin başında balık çeşitleri ve kabuklu deniz ürünleri gelir. Bunun yanı sıra bitkisel yağlardan da elde edilebilir. “Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur?” başlıklı bilgi bankasına içeriğine göz atarak, daha detaylı bilgi alabilirsin.
İngiliz Beslenme Vakfı’na göre günde alınması gereken balık yağı miktarı, bir insanın günlük beslenmesinin %1,5’unun Omega 3 yağ asitlerinden oluşması yönündedir. Kadınlar için tavsiye edilen günlük ortalama EPA ve DHA miktarı 1,1 gram iken erkekler için 1,4 gram olarak önerilir. Tüm takviyelerde olduğu gibi omega 3 takviyesi kullanımında da uzmana danışarak hareket etmek gerekir.
Kaynakça:
1. “Omega-3 Fatty Acids”, Natinonal Institutes of Health Office of Dietary Supplements
2. “Longterm Metabolic Effects of n-3 Polyunsaturated fatty acids in Patients with Coronary Artery Disease”, Am. J. Clin. Nutr., Vol. 61, 1995
3. “Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution”, Harvard School of Public Health
4. “Su Ürünlerindeki Omega-3 Yağ Asitlerinin Önemi ve Sağlık Üzerine Etkisi”, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 2006
5. “Effects of polyunsaturated fats on blood pressure”, Annu Rev. Nut.
6. “Patient-directed, non-prescription Approaches to Cardiovascular Disease”, Arch. Interm. Med., Vol. 154
7. “Discovery of essential fatty acids”, Journal of Lipids Research, 2015
8. “Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: The Way Forward in Times of Mixed Evidence”, Biomed Research International, 2015