İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Omega 3 Nedir, Faydaları Nelerdir?

Omega-3 yağ asitleri, vücut için gerekli yağlardır. Bu sağlıklı yağların özellikle beyin için önemli faydaları vardır. Bununla birlikte, standart bir beslenme düzeni uygulayan çoğu insan yeteri kadar omega-3 alamamaktadır. Hatta alması gereken miktara dahi yaklaşamadığını söylemek mümkündür. Bu yüzden sıkça balık yağı hapı, omega 3 kapsül ya da balık yağı kapsül gibi takviyeler kullanılmaktadır.

Omega 3 nedir, omega 3 faydaları nelerdir?

Omega-3 Nedir?

Omega-3 yağ asitleri, beslenme ile alınması gereken çoklu doymamış yağ ailesidir. Sağlık için ihtiyaç duyulan gerekli yağ asitleri olarak bilinirler. EPA, DHA ve ALA bu yağ asitlerinin en çok bilinenleridir. Vücut, diğer bazı yağlar gibi omega 3 yağ asitlerini kendisi üretemez. Bu nedenle esansiyel yağ asitleri olarak sınıflandırılırlar.

Omega-3 Çeşitleri Nelerdir?

Teknik olarak omega-3 ailesine ait birçok yağ asidi vardır. En önemli üç yağ asidi ise aşağıda kısaca açıklanmıştır:

EPA (Eikozapentaenoik Asit)

EPA, 20 karbonlu bir omega-3 yağ asididir. Esas olarak yağlı balıklar, deniz ürünleri ve balık yağında bulunur. Bu yağ asidi birçok temel fonksiyona sahiptir. 

DHA (Dokozahekzaenoik Asit)

DHA, 22 karbonlu bir omega-3 yağ asididir. Esas olarak yağlı balıklar, deniz ürünleri, balık yağı ve alglerde bulunur. DHA'nın ana rolü, hücre zarlarında, özellikle de beyin ve gözlerdeki sinir hücrelerinde yapısal bir bileşen olarak hizmet etmektir. Hamilelik ve emzirme döneminde DHA çok önemlidir. Sinir sisteminin gelişimi esnasında alınması elzem olan en iyi omega 3 türü DHA’dır. Anne sütü önemli miktarda DHA içerir.

ALA (Alfa-Linolenik Asit)

ALA, 18 karbonlu bir omega-3 yağ asididir. Yüksek yağ içeren bitkilerde, özellikle keten tohumu, chia tohumu ve cevizde bulunur. Diyetle alınan en yaygın omega-3 yağ olmasına rağmen, ALA vücutta çok aktif değildir. Aktif hale gelmesi için EPA ve DHA'ya dönüştürülmesi gerekir. ALA’nın sadece %5'i EPA'ya, %0.5 kadarı da DHA'ya dönüştürülür. Bu nedenle, ALA tek omega-3 kaynağı olarak kullanılmamalıdır. Besinlerden alınan ALA’nın çok büyük bir kısmı vücutta enerji için kullanılacaktır.

Omega-3 Faydaları Nelerdir?

Kandaki Trigliserit:

Omega-3 kandaki trigliserit seviyesini azaltabilir (1).

Karaciğer Yağlanması:

Omega-3 yağ asidi karaciğerde oluşan aşırı yağlardan kurtulmaya yardımcı olabilir (2).

Depresyon ve Anksiyete:

Balık yağı gibi omega-3 alınması depresyon ve anksiyete belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir (3).

Enflamasyon ve Ağrı:

Omega-3'ler romatoid artrit gibi çeşitli otoimmün hastalıkların semptomlarını azaltabilir. Ayrıca, menstrüel ağrıyı azaltmada da oldukça etkilidirler (4).

DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu):

DEHB olan çocuklarda, omega-3 çeşitli semptomların önüne geçebilir (5).

Bebek Gelişimi: 

Hamilelik ve emzirme döneminde alınan DHA, bebeğin zihinsel gelişimi ve göz sağlı için önemlidir. 

Tüm bu bulgulara rağmen omega-3 faydaları hakkında kesin bir yargıya varılamaz. Dolayısı ile yukarıdaki hastalıkları işaret eden belirtilerde mutlaka doktora danışılmalı, doktor önerisi alınmadan hiçbir takviye kullanımamalıdır.

Vücuda birçok yararı bulunan Omega-3 takviyelerini incelemek ve satın almak için tıklayabilirsiniz.

Balık yağı hapının kilo problemine neden olup olmayacağını öğrenmek için “Balık Yağı Hapı Kilo Aldırır mı?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Omega-3 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Omega 3 eksikliğinin belirtileri arasında kuru cilt, kırılgan saçlar ve çatlayan ince tırnaklar bulunur. Uyku sorunlarına neyin neden olduğunu belirlemek çok zor olabilir ancak omega-3 eksikliği uyku sorunlarının sebeplerinden biridir. Omega 3 eksikliği aynı zamanda hafıza ve odaklanma güçlüğüne sebep olurken, sinirlilik ve endişeye de yol açabilir.

Omega-3 Günde Ne Kadar Alınmalı?

Günlük omega-3 alım miktarı için belirlenmiş bir doz yoktur. Ancak omega-3 takviyesi kullanmak istiyorsanız doktorunuzun belirlediği miktarda ya da kutu üzerindeki miktarda kullanabilirsiniz.

Omega-3 Kilo Aldırır mı?

Omega 3 takviyelerinin kilo aldırdığına dair kanıtlanmış bir araştırma bulunmamaktadır.

EPA, DHA Oranı Kaç Olmalı?

Omega-3 takviyesinde EPA/DHA oranı 3/2 ve katları olmalıdır. Oran ne kadar yüksekse takviyenin kalitesi de o derece artar. Farklı EPA/DHA oranlarına sahip omega-3 takviyelerini incelemek için tıklayın.

Omega-3 Ne Zaman Alınmalı?

Omega-3 takviyesi, günün her saati alınabilir. Tok karına alınması balık kokusunun önlenmesini sağlar. Araştırmalar/araştırmacılar, omega-3 takviyesi almak için zamandan ziyade yüksek yağlı yiyeceklerle birlikte tüketilmesinin daha önemli olduğunu vurgular.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 29.08.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top