İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Whey, Kazein, Soya Proteinleri Arasındaki Farklar Nedir Hangisi Daha İyidir?

Whey Proteini, Kazein Proteini ve Soya Proteini Arasındaki Farklar

Protein tozları; whey proteini, kazein proteini ve soya proteini olmak üzere üç temel gruba ayrılır. Whey ve kazein, sütten elde edilen hayvansal proteinlerdir. Whey proteini 1 saat içerisinde kana karışırken, kazein proteinin sindirimi ortalama 7-8 saat sürmektedir. Soya ise bitkisel bir proteindir. Vejetaryen ve veganların kullanımına uygundur, ancak hayvansal ürünlerle beslenen kişiler de bu ürünleri kullanabilir. Soya proteini kuru ve taze soya fasulyesi (edamame) ve tofuda doğal olarak bulunur.

Protein Tozları Kaynakları Arasındaki Farklar

Kas gücü söz konusu olduğunda, farklı proteinlerin kısa süreli etkileri ve uzun süreli etkilerini değerlendirmek mümkün. Özetlemek gerekirse, whey proteini -hidrolize olsun ya da olmasın- kısa süreli etkileri açısından kazein ve soya proteininden daha etkilidir. Ancak whey proteini kullanmanız, daha çabuk kas yapacağınız anlamına gelmez. Bunun için proteinlerin uzun süreli etkilerine göz atmak gerekir.

Antrenman sonrası farklı beslenme tiplerinin değerlendirildiği uzun süreli araştırmalar sonucunda, hem whey hem de kazein kaynağı olan yağsız sütün, soya sütünden daha üstün olduğu görülmüştür. Bir araştırmada 56 sağlıklı ve spor yapmayan genç erkekler üç gruba ayrılarak, 12 hafta boyunca haftanın 5 günü yoğun bir egzersiz programına tabi tutuldular. Gruplara, spordan hemen sonra ve 1 saat sonra olmak üzere 2 su bardağı yağsız inek sütü, soya sütü ve karbonhidrat içeren içecekler verildi. 12 haftanın sonunda, en fazla yağ kaybeden ve en çok kas yapan grup yağsız inek sütü tüketen grup olmuştu. Buna göre:

  • Hidrolize proteinler açısından kısa sürede en iyi etki eden protein, whey proteindir.
  • Uzun dönem etkileri açısından;
    • Whey ve kazein içeren süt, soya ve karbonhidratlardan daha üstündür.
    • Yüksek kolesterol açısından whey, soya ve karbonhidratlar benzer sonuçlar vermektedir.

Whey proteinin tozunun olası zararlarını öğrenmek için “Whey Protein Tozu Zararlı mı?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Whey protein tozu çeşitlerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 25.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top